PSD Gorj decide azi dacă menţine negocierile blocate cu PDL

Florin Cârciumaru a convocat Biroul Permanent al PSD Gorj pentru azi pentru a analiza blocajul în care se află filiala cu organizaţia judeţeană a PDL. Liderul social-democrat a luat decizia respectivă în contextul în care mai mulţi membri ai Biroului Permanent al filialei s-au exprimat public în ultimele zile pentru reluarea negocierilor cu democrat-liberalii.

O ultimă întâlnire de acest gen a avut loc în urmă cu circa o lună, atunci membrii structurii de conducere a PSD Gorj stabilind că filiala nu va avea nicio negociere cu PDL până când nu îşi va instala proprii reprezentanţi în fruntea unităţilor miniere şi energetice din judeţ. În timpul blocajului dintre cele două filiale, deputatul Victor Ponta nu a ezitat să îi catalogheze pe parlamentarii PDL Gorj ca fiind nişte „papagali mincinoşi”, acesta spunând şi despre premierul Emil Boc că ar fi un „pitic nesimţit”, conform relatărilor din presă, care ulterior au mai fost nuanţate de ministrul domiciliat în Baia de Fier. Ponta nu a ezitat să îl critice constant şi pe fostul lider al PDL Gorj, Ionel Manţog, căruia preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, i-a cerut demisia de la şefia Complexului Energetic Turceni. În schimb, Manţog a menţionat mereu că el aşteaptă ca şi PSD Gorj să se decidă şi să se implice în luarea decizilor la nivel de judeţ alături de PDL, acesta acuzându-i pe social-democraţi că preferă să guverneze alături de liberi decât să făcă alianţă cu democrat-liberalii.

În tot acest timp, pesediştii din teritoriu au rămas cu gura căscată la mai marii lor negociatori de la Târgu Jiu, care, mai întâi s-au trezit cu şefi PDL prin minerit şi energie, despre care spuneau că nu ştiu nimic, dar pe care, anterior, îi acceptaseră, după care, „supăraţi”, tot ei s-au ridicat de la masa dialogului şi au blocat negocierile nu o săptămână sau două, ci două luni. Asta pare să fie suficient pentru răbdările şi aşteptările celor din eşalonul doi al partidului, prin PSD Gorj auzindu-se tot mai des în ultimele zile voci care s-au pronunţat pentru depăşirea impasului actual. Cea mai spectaculoasă mutare de acest gen a venit de la edilul din Motru, Dorin Hanu, simplu membru în PSD, reuşind să devină un exemplu de cum poate funcţiona un parteneriat între vechi adversari politici, acesta anunţând că este pentru menţinerea lui Daniel Burlan la şefia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Până şi consilierul judeţean Vasile Râbu, şeful PSD Motru, s-a pronunţat pentru Burlan la şefia SNLO, şi, astfel, mai marii negociatori de la Târgu Jiu ai partidului s-au trezit că oamenii din teritoriu doresc altceva.

Uşor-uşor au ieşit la rampă declaraţii mai vechi sau mai noi ale altor membri marcanţi ai PSD Gorj care s-au pronunţat pentru reluarea negocierilor. Senatorul Toni Greblă a spus de o lună de zile că membrii comisiei de negociere a partidului său, dar şi cei de la PDL, ar trebui să prezinte un bilanţ al negocierilor, motivele pentru care s-a ajuns la blocaj şi găsirea unor soluţii de ieşire din criză. Nimic din toate astea nu s-a întâmplat până acum, dar timp ar mai fi. Fostul subprefect Eugen Vâlceanu spune şi el că în teritoriu efectele blocajului se resimt şi, chiar dacă democrat-liberalilor le-au ieşit manevrele în minerit şi energie, până acum, restul judeţului nu trebuie afectat de neînţelegerile respective. Şefa organizaţiei de femei Elvira Şarapatin sau fostul subprefect Marius Vlaicu sunt alţi reprezentanţi ai PSD Gorj care s-au pronunţat pentru reluarea negocierilor, cu toţii fiind membri în structura de conducere pe care Florin Cârciumaru a convocat-o pentru azi. Acolo se regăsesc însă şi parlamentarii Mugurel Surupăceanu, Vasile Popeangă şi, dacă ajunge pe la Târgu Jiu, Victor Ponta, cei care, alături de Ion Călinoiu, s-au pronunţat categoric până acum pentru menţinerea blocajului atâta timp cât reprezentanţii PDL nu sunt înlocuiţi din structurile de conducere din minerit şi energie. Au aceştia alte interese la SNLO, CE Rovinari şi CE Turceni de nu îi agrează pe actualii şefi sau chiar cred că PSD are specialişti mai buni, deşi, până acum i-a cam ţinut la naftalină şi nu i-a prezentat opiniei publice- Oricum, la cât de complicate sunt lucrurile în minerit şi energie orice potenţial şef trebuie să fie pregătit să facă faţă nu doar problemelor din sistem, ci şi atacurilor la care va fi expus ulterior. Ca dovadă, în ultimii ani oricine a condus sistemele respective a avut de făcut cel puţin un drum pe la „organe”, iar asta nu pică bine deloc la CV...

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: