PSD şi PDL nu se mai împacă la Gorj

Ionel Manţog le-a transmis ieri social-democraţilor din judeţ că încă mai au posibilitatea să se implice în gestionarea problemelor din minerit şi energie, răspunsul dinspre PSD Gorj, prin Ion Călinoiu, fiind acela ca, mai întâi, actualul director general de la Complexul Energetic Turceni să îşi dea demisia. În acest context, democrat-liberalii anunţă că încep să îşi numească oamenii la deconcentrate pe cont propriu, ceea ce, evident, va stârni noi mulţumiri între „partenerii” de la guvernare.

Pentru prima dată în acest an, Ionel Manţog a ieşit într-o conferinţă de presă pentru a anunţa că filiala pe care a condus-o pe vremuri oficial şi neoficial şi acum este pregătită să îşi numească propriii reprezentanţi în fruntea instituţiilor deconcentrate din judeţ. Indiferent că place sau nu la PSD, liderul democrat-liberal spune că partidul său face deja analize în acest sens la nivel central pentru a numit profesionişti în fruntea serviciilor deconcentrate. PDL Gorj va începe de săptămâna aceasta să îşi numească reprezentanţii proprii în posturile de conducere de la nivel de judeţ, în ciuda blocajului apărut pe parcursul negocierilor cu organizaţia locală a PSD. Fostul preşedinte Ionel Manţog a anunţat că PDL Gorj va face primele numiri de acum încolo, indiferent dacă există sau nu acceptul social-democraţilor. Conform acestuia, prima numire s-ar putea face chiar în câteva zile în baza unui protocol semnat de liderii celor două organizaţii, semnat înainte de blocarea negocierilor la începutul lunii ianuarie.

Manţog afirmă că protocolul respectiv are semnăturile membrilor comisiei de negociere şi va fi folosit pentru numirea primilor membri ai PDL în diferite posturi de conducere. Fostul lider al filialei declară că nici el nici colegii săi nu se pot gândi că partidul este la putere la nivel local fără a uzita de pârghiile de putere la două luni de la instalarea în funcţie a noului Guvern. Acesta a menţionat că mai ales în minerit şi energie, acolo unde au apărut neînţelegerile cu PSD, deciziile trebuie luate „oră de oră şi zi de zi” şi nu pot să aştepte până când social-democraţii se vor reaşeza la masa negocierilor. „Nu vrem alte blocaje cu PSD şi de aceea şi sper la o înţelegere cu PSD. În minerit şi energie trebuie luate decizii oră de oră, zi de zi, altfel apar costuri suplimentare, mai ales că şi aşa descoperim cei care am preluat posturile de director generali cataclismul lăsat de predecesori. La Turceni situaţia nu e aşa de rea, dar la SNLO şi Rovinari sunt probleme majore. De aceea spun, nu putem guverna la rece, nu putem să ne gândim că suntem la guvernare fără să uzităm de pârghiile guvernării”, spune Manţog.

Călinoiu rămâne Gică Contra

Prin filiala judeţeană a social-democraţilor există deja numeroşi membri care aspiră la un post de conducere chiar şi prin minerit şi energie, dar ale căror năzuinţe nu se pot materializa în contextul actual. Preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, afirmă că, din contră, nici PDL nu are cum să îşi numească proprii reprezentanţi în posturile de conducere decât dacă va apela la miniştrii pe care îi are în Guvern. Călinoiu spune că protocolul invocat de Manţog nu este unul validat de conducerea organizaţiei judeţene şi, în consecinţă, nu este definitiv pentru a putea fi aplicat. Liderul social-democrat afirmă că „negocerile efectiv rămân blocate” pe un termen nelimitat, Călinoiu cerând din nou demisia lui Ionel Manţog de la Complexul Energetic Turceni pentru că „nu a procedat corect” la negocierile anterioare. „Domnul Manţog să nu mai încerce cu măiestria-i cunoscută de a denatura adevărul să ia asemenea decizii. Negocierile sunt efectiv blocate, ca să fie clară. El ar fi bine să recunoască faptul că nu-i demn să fie lider de partid, mai ales că nu a procedat corect la negocieri şi nu prezintă adevărul nici acum. Lumea oricum ştie care-i adevărul”, spune Călinoiu.

Negocieri purtate de Condescu la Călinoiu acasă

Despre „adevărul negocierilor” a vorbit ieri şi Ionel Manţog, care a menţionat în conferinţa sa de presă că numirile din minerit şi energie s-au făcut de ministrul economiei în baza acordurilor date inclusiv de liderii PSD Gorj. Chiar şi liderul sindical Marin Condescu a purtat negocieri în acest sens cu Ion Călinoiu acasă la preşedintele Consiliului Judeţean. Conform lui Manţog, Condescu este liderul minerilor, iar sindicatele, după modelul nemţesc, au un punct de vedere la numirea şefilor entităţilor economice. Cât despre cele discutate la Călinoiu acasă, şeful Consiliului Judeţean spune că nu şi-a dat acceptul, chiar dacă discuţii de acest gen au mai fost şi altă dată, inclusiv cu alţi lideri sindicali din minerit care au încercat să-i smulgă un acord în acest sens. Călinoiu nu a fost însă singurul din PSD care ştia de numirile din minerit şi energie, după cum spune liderul PDL Gorj. Acesta reaminteşte că şi senatorul Toni Greblă ştia de aceste numiri, ca dovadă că le-a şi prezentat în public înainte chiar cu 3-4 zile ca ele să fie materializate, cu excepţia celei de la Turceni. „Domnul Greblă a avut discuţii de acest gen şi, ca dovadă, le-a şi anunţat cu 3-4 zile înainte de emiterea ordinelor de numire. Domnul Cârciumaru ştia de numiri, Condescu a fost de două ori acasă la Călinoiu şi au discutat lucrurile astea. Pot să vă spun pe zile şi ore cum au decurs lucrurile, nu-i problemă, iar toate acestea au fost reconfirmate la discuţiile de la Bucureşti”, spune Manţog.

Neînţelegeri şi în Consiliul Judeţean

Mineritul şi energetica nu sunt însă singurele domenii în care partidele care ar trebui să conducă judeţul nu se înţeleg în nicio privinţă. PDL Gorj solicită acum oficial schimbarea liberalului Radu Angheloiu din postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, fără a ţine neapărat să-şi numească propriul reprezentant în funcţia respectivă. Fostul lider al filialei, Ionel Manţog, afirmă că varianta respectivă a fost propusă către PSD Gorj şi refuzată de social-democraţi atunci când PDL a pus problema formării unei noi majorităţi în Consiliul Judeţean. Manţog susţine că PSD se mulţumeşte să coabiteze în continuare cu PNL la nivel de judeţ, motiv pentru care a blocat şi negocierile pentru celelalte posturi din instituţiile deconcentrate. Liderul democrat-liberal afirmă că partidul său nu doreşte neapărat să ocupe postul pe care PSD l-a dat vara trecută liberalilor, motiv pentru care social-democraţilor le-a şi fost propusă varianta de a ocupa ei şi funcţia respectivă. Manţog menţionează că PSD şi PDL ar avea astfel o majoritate stabilă, de trei sferturi în Consiliul Judeţean şi ar putea promova proiectele de hotărâri fără probleme.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, afirmă că nu găseşte necesară deocamdată o schimbare a liberalului Radu Angheloiu din postul respectiv. Călinoiu declară că ar da dovadă de „neseriozitate” dacă ar cere schimbarea lui Angheloiu fără să aibă un motiv serios. „Nu-i normal aşa ceva. Ar trebui s-o luăm de la capăt, când, de fapt, în Consiliu tot ceea ce contează este să lucrăm transparent în comisiile de specialitate. Consiliul are acum un vicepreşedinte pe baza voturilor consilierilor. Ce motive aş avea eu să-l schimb eu pe Radu Angheloiu-” afirmă Ion Călinoiu. În prezent, PSD, cu 16 mandate, formează majoritatea în Consiliul Judeţean Gorj cu PNL, şase mandate şi PRM, două mandate, PDL, cu 9 mandate, fiind sigurul partid de opoziţie.

Vizualizări: 77

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: