Punct final în procesul hackerului „Marmota” de la CE Turceni

Magistrații Curții de Apel Craiova au pus capăt lungului proces în care un angajat al fostului Complex Energetic Turceni, chiar șef la departamentul IT, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Târgu Jiu pe motiv că ar fi accesat fără drept calculatoarele șefilor. Informațiile procurate de acesta au ajuns ulterior în presă, Marian Enache, angajatul respectiv, negând categoric ori de câte ori a avut ocazia acuzațiile ce i-au fost aduse.

La începutul anului el a primit o pedeapsă de la Judecătoria Târgu Jiu, care nu a fost însă definitivă, contestația sa fiind acum respinsă de judecătorii din Bănie. Ca urmare, decizia instanței de la Târgu Jiu rămâne definitivă și, conform acesteia, „hackerul” de la Turceni va avea în cazier o condamnare de șase luni de închisoare. Bărbatul nu va executa pedeapsa pentru că aceasta a fost înlocuită cu un termen de încercare de doi ani și jumătate. Enache are de plătit 300 de lei cheltuieli de judecată și i se confiscă mai multe bunuri, printre care trei hard-discuri de calculator și un stick de memorie pe care trebuie să îl returneze CE Turceni.

Răuţ a fost audiat în dosar

Sentința de la Judecătoria Târgu Jiu a fost dată în condițiile în care, inițial, Tribunalul Gorj, îl condamnase la doi ani de închisoare cu suspendare pe Enache, sentința fiind contestată, Curtea de Apel Craiova dispunând apoi rejudecarea dosarului la Judecătoria Târgu Jiu, unde magistrații au decis că inculpatul nu e atât de vinovat și că poate scăpa cu un an cu suspendare. Bărbatul a contestat și verdictul respectiv și a obținut o nouă rejudecare a dosarului, magistrații Judecătoriei Târgu Jiu găsind la începutul anului probe cât să dispună condamnarea acestuia la 6 luni cu suspendare.

Dosarul a pornit de la o plângere a fostului șef de la CE Turceni, Octavian Graure, care a cerut o anchetă a DIICOT după ce a observat că în calculatorul său s-a umblat și că unele informații au ajuns la presă. Ancheta a stabilit că mai multe calculatoare fuseseră accesate de către fostul șef de la departamentul IT, Enache fiind acuzat că a furnizat informații prin e-mail către fostul director de resurse umane Ion Răuț, șomer în acea perioadă și șef al unei asociații a disponibilizaților, Eurojob, în care era implicat alături de actualul manager privat al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.

Un specialist în calculatoare al CE Turceni, Alin Popescu, supărat că i-a apărut în ziar numele în dreptul unei prime mult prea mari faţă de cea încasată în realitate, a făcut „săpături” şi a aflat de unde au plecat informaţiile. Acesta avea grijă de calculatorul lui Ion Răuţ, conform celor declarate la proces, şi astfel a aflat că în e-mailul acestuia ajungeau informaţii de la o adresă cu numele „lp_marmota”, identificată ulterior de procurorii DIICOT ca fiind a lui Enache.

Răuţ a fost audiat şi el la procesul de la Tribunalul Gorj, în perioada în care era doar „fost director de resurse umane”, ocazie cu care a declarat că nu se prea pricepe la calculatoare şi că cei de la IT se ocupau de lucrurile acestea. Mai mult, el a menţionat că primea într-un an cam 7000 de e-mailuri, din care doar jumătate sunt citite, fiind foarte posibil ca unele să fi ajuns ulterior şi la jurnalişti și astfel să fi devenit publice… După sesizarea procurorilor DIICOT calculatoarele șefilor de la Turceni nu au mai fost sparte de „persoane necunoscute” și nici la jurnaliști nu au mai ajuns informații din interiorul unității.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: