Pungeşti, zonă militarizată?

Comuna vasluiană Pungeşti a fost declarată „zonă specială de siguranţă”. Sute de poliţişti, jandarmi, cu dotările aferente, încearcă să oprească revolta oamenilor din Pungeşti. Care nu protestează pentru că au venit americanii de la Chevron să facă investiţii, ci pentru că în urma acestor investiţii satul lor va fi distrus. Explorarea şi mai apoi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică va distruge pânza freatică a zonei, fără de care oamenii vor pierde tot: culturi, animale, toate sursele de trai.

Şi Gorjul trece prin asta în zonele miniere. Sunt sate rămase fără apă, fără terenuri agricole, fără aer curat. Dar, oamenii au acceptat asta, au fost dezbateri publice. Gorjenii şi-au dorit să aibă serviciu şi în continuare ar ceda terenuri pentru a fi extinse exploatările miniere. Oamenii din Pungeşti nu sunt de acord ca satul lor să fie distrus. În România, nu poţi face nici măcar o firmă de apartament fără acordul vecinilor. Cum de americanii de la Chevron pot distruge o zonă întreagă, unde populaţia este împotrivă?

Nu cred că în America, Chevron şi-ar permite să calce cu bocancii peste voinţa oamenilor, aşa cum o face în România, la încurajările pe faţă ale premierului Ponta. Pentru că în America, proprietatea este respectată. Ponta a încercat să spună că apără proprietatea Chevron, cu batalioane întregi de jandarmi. Dar proprietatea oamenilor din Pungeşti cine o apără? Cine trebuie să o facă?

Şi apoi, eu nu sunt de acord ca din banii mei să fie plătiţi sute de oameni care să apere o investiţie privată. Chevron să îşi plătească firmă de pază, dacă altfel nu poate lucra. De ce să plătesc eu, contribuabil, pentru o afacere americană privată, cu care nici nu sunt de acord? De ce plătesc eu sute de jandarmi şi poliţişti care acţionează în „zona specială de siguranţă” Pungeşti?

Pe măsură ce trece timpul, Victor Ponta demonstrează un lucru. Calcă pe cadavre, la propriu, ca să îşi atingă interesul. Probabil că americanii i-or fi promis susţinere la alegerile de la anul, dacă rezolvă problemele de la Roşia Montană, Pungeşti, dacă privatizează companiile din energie. Dacă cedează independenţa energetică a ţării. Pe Ponta nu îl interesează dacă asta înseamnă sate distruse, oameni bolnavi sau lucruri mult mai grave. Ponta gândeşte totul la rece, ca şi cum toţi am fi doar nişte cifre pe o hârtie. Suntem oameni, domnule premier.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: