Putem aresta medicii?

Problema lipsei medicilor din România a devenit de ani buni una de siguranţă naţională, dar nu este tratată ca atare de autorităţi. Chiar dacă s-au făcut paşi importanţi prin mărirea succesivă a salariilor medicilor şi asistenţilor, nu este suficient. Medicii buni continuă să plece pe salarii mult, mult mai mari, în ţările occidentale. Un medic bun nu poate fi ţinut în ţară pe două mii de euro, mai ales într-un spital slab dotat. România pregăteşte medici pentru Occident şi românii stau cu orele în sălile de aşteptare pentru a-i trata cineva.
Jaful din sistemul sanitar este şi el la un nivel care atentează la siguranţa naţională. Oricât s-ar fi mărit salariile în sistem, din şpagă se pot face mult mai mulţi bani. Sau din fraudarea sistemului, din prestaţii sanitare fictive, din traficul de medicamente, din licitaţii trucate etc. Nu trece săptămână fără să aflăm de o nouă anchetă, de medici duşi la audieri, de directori de spital anchetaţi etc.
În Gorj, cea mai dificilă situaţie este cea de la secţia Oncologie, unde doi din cei trei medici au primit interdicţie să profeseze, după ce Parchetul General a deschis o anchetă ce vizează aproape tot personalul secţiei. Miile de pacienţi gorjeni bolnavi de cancer sunt acum în grija unui singur medic şi a unui rezident care are nevoie de derogare pentru a putea administra tratamente. Pentru spitalul din Târgu Jiu este aproape imposibil să angajeze un medic oncolog, pentru că la concursurile organizate până acum nu a venit nimeni.
Apare întrebarea: este normal să arestăm medici sau să le interzicem să profeseze, pentru că au comis fraude de natură economică, atâta vreme cât există riscul ca bolnavii dintr-un judeţ întreg să nu poată fi trataţi? Oare decizia procurorului nu pune în pericol nişte vieţi?, vor întreba unii. Oare banii furaţi de medici nu au pus în pericol alte vieţi? , vor replica alţii.
Argumente pot fi şi de o parte, şi de alta. Problema rămâne însă pentru pacienţii gorjeni, care nu primesc asistenţa medicală la care au dreptul prin Constituţie.

Vizualizări: 459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: