Rahatul de sub preş

Rânca nu este şi nu vrea fi prea curând clasată ca staţiune turistică, în ciuda peisajelor superbe şi a investiţiilor de milioane de euro. Sau zeci de milioane, dacă luăm în calcul Transalpina. Motivele sunt multe, iar unele cauze nu mai pot fi înlăturate.

Rânca a fost croită prost de la început de nişte şmecheri care şi-au împărţit cele mai bune terenuri. Fiecare a primit o bucăţică de 300 sau 500 mp, s-au înghesuit unii în alţii, iar autorităţile nu au luat în calcul că trebuie locuri de parcare, locuri de distracţie etc. Să străbaţi Rânca este o aventură în plin sezon atât cu maşina, cât şi pe jos, iar senzaţia este una de înghesuială. Nu mai spunem că în spatele multor vile de lux sunt gunoaie menajere şi grămezi de moloz.

Abia când numărul de vile, pensiuni şi hoteluri a trecut de 300, autorităţile s-au gândit să acceseze fonduri pentru canalizare şi staţie de epurare. Şi reţeaua de apă este subdimensionată, nu de puţine ori vilele mai prost plasate rămânând fără apă, iar turiştii în imposibilitatea de a face un duş. Vreo zece milioane de euro bani europeni au intrat în telescaun, canalizare şi staţie de epurare. Pentru asta, Consiliul Judeţean a înfiinţat firma Vârful Păpuşa, alături de primăriile Novaci şi Baia de Fier. Firma a dat faliment după trei ani în care a exploatat doar telescaunul. Asta pentru că pârtia este amplasată într-un loc cu vânt puternic, unde nu este sursă de apă pentru zăpadă artificială, astfel că telescaunul funcţiona maximum 30 de zile într-o iarnă. Cel mai probabil însă falimentul a fost indus pentru a scăpa toată lumea de răspundere în cazul celorlalte două investiţii, canalizarea şi staţia de epurare, care nu au fost recepţionate şi nu au fost folosite niciodată, deşi sunt gata de mai bine de trei ani. O poveste pe care procurorii DNA o ignoră cu talent, ca şi pe alte poveşti din Gorj.

Cabanierii se plâng că nu mai sunt turişti ca pe vremuri, dar nu înţeleg că dejecţiile nu se lasă să se scurgă în pădure, aşa cum au fost surprinşi recent de reporterii Digi24. Este în primul rând vina celor care au păpat banii de canalizare, dar, dacă vor turişti, cabanierii trebuie să facă un efort în plus pentru a păstra curăţenia. Turiştii nu caută doar peisaje când vin în vacanţă.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: