Vîlceanu: Drumul PNL spre guvernare, presărat de Ponta cu petarde

Opoziţia din Gorj ia atitudine după anunţul făcut de Guvernul Ponta, privind majorarea salariilor medicilor cu 25%. Dan Vîlceanu, copreşedintele PNL, crede că Victor Ponta a făcut această promisiune pentru a scăpa de discuţiile din dosarul penal în care este implicat. Vîlceanu îl aseamănă pe Victor Ponta cu Nicolae Ceauşeascu, care promitea de la balcon creşteri salariale, înainte de Revoluţia din 1989.

Rep.: Premierul a promis majorarea salariilor medicilor cu 25%, la 1 octombrie. E vreo legătură cu dosarul penal în care este implicat?

D.V.: Măririle salariale sunt o încercare a lui Ponta de a scăpa de discuţiile despre dosar, de a se salva. Eu nu pot să cred că el a ştiut că poate mări salariale medicilor de atâta timp şi nu le-a mărit. Dacă a făcut asta înseamnă că are o gravă problemă de caracter. Tot ce face Ponta face să se salveze, fără să-şi dea seama că nu mai are nici o şansă, dosarul penal îşi va urma cursul. Pe Ponta îl văd ca pe Ceauşescu la balcon în 1989, când promitea românilor ca mai dă 100 sau 200 de lei. Ponta încearcă să-şi salveze sfârşitul care îi este aproape. Dacă avea de gând să facă acest lucru, n-o făcea forţat de situaţia actuală. 

Rep.: A reuşit să enerveze profesorii, poliţiştii, alţi funcţionari care aşteptau şi ei măriri.

D.V.: Eu nu ştiu cum se va mai putea opri, pentru că s-a deschis cutia Pandorei, acum şi poliţiştii, profesorii şi toate celelalte categorii de bugetari vor cere majorări salariale şi nu ştiu ce le va spune. Eu recunosc că medicii au nevoie de majorări salariale, dar întotdeauna când iei o asemenea decizie trebuie să fii foarte cumpătat şi foarte atent, pentru că s-ar putea trezi acum cu foarte multe greve generale. A scăpat de greva generală a medicilor, dar s-ar putea trezi cu grevă generală în poliţie, în sistemul de învăţământ.

Rep.: În condiţiile în care PNL va veni la guvernare, credeţi că vor putea fi onorate majorările promise de Ponta?

D.V.: Discuţia este veche, a început odată cu problemele apărute pe seama Codului Fiscal, coroborat cu legea salarizării publice pentru că, pe de o parte scazi taxe şi impozite, iar pe de altă parte spui că vrei să majorezi salariile tuturor bugetarilor cu o medie de 70% şi toţi întreabă de unde, cu ce. Pentru a se salva, Victor Ponta a omorât economia, este Guvernul cu cele mai mici investiţii, nu se poate lăuda cu un kilometru de autostradă sau de drum, dar a luat toţi banii şi i-a dus în promisiuni electorale. Viitorul Guvern PNL a solicitat şi solicită cumpătare şi o discuţie reală cu sindicatele care reprezintă bugetarii, pentru că este foarte uşor să ajungem înapoi, în criza care am avut-o în anii 2009- 2010.

Rep.: Există fonduri pentru majorarea salariile bugetarilor?

D.V.: Astea sunt promisiuni făcute de Ponta, noi nu avem la momentul acesta toate datele şi toate cifrele ca să ştim ce ne lasă Ponta. Noi ştim că ne lasă un număr foarte mare de şomeri, că ne lasă investiţii publice foarte mici, dar nu ştim exact ce anume a tăiat. Oricum este nevoie de discuţii şi de cumpătare, pentru că acum este clar că toate categoriile de bugetari vor cere majorări salariale, dar pe Ponta nu-l mai interesează. În acest moment, pe Ponta îl interesează să se salveze pe el, ca persoană, şi promite orice. Majorările salariale intră în vigoare cu 1 octombrie, deci face o promisiune, iar atunci s-ar putea să nu mai fie prim-ministru. Deci se aruncă o petardă. Practic, drumul nostru spre guvernare este presărat cu mine şi bombe lăsate de Ponta numai ca el să se poată salva.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: