Rânca, staţiunea mizeriei

Administrată de două primării, lăsată în voia sorții prin închiderea pe hârtie a Transalpinei și dezvoltată mai ales prin investițiile făcute de potentați ai zilei, cărora cu greu li se aplică sancțiuni dacă nu respectă legea, Rânca a rămas și vara aceasta o stațiune în care gunoaiele sunt aruncate la voia întâmplării. Dovada o reprezintă și tonele de mizerii strânse ieri de aproape 100 de elevi din Novaci, implicați într-un proiect de ecologizare menit să atragă atenția celor care își doresc turiști cât mai mulți în cabanele lor că trebuie să facă și un pic de curățenie dacă vor să fie interesanți pentru potențialii clienți.

Elevii din Novaci s-au trezit ieri dis de dimineață și s-au împărțit în mai multe grupuri care au luat la pas Transalpina până spre Rânca și mai ales stațiunea, acolo unde a fost strânsă și cea mai mare cantitate de mizerie aruncată la voia întâmplării în pădurea din apropierea cabanelor ridicate în ultimii ani. Ceea ce au găsit copiii la rădăcina brazilor semeți depășește imaginația oricui trece grăbit cu mașina prin zonă pentru a vedea niște peisaje superbe pe munte. „Peturi, găleți de vopsea, hârtii, haine, papuci. Tot ce s-a folosit în cabanele din apropiere și nu le-a mai fost folositor au aruncat aici, în pădure”, spunea, cu tristețe, unul dintre elevii care și-a stricat o zi de vacanță pentru a face curățenie în urma oamenilor mari care, teoretic, sunt mult mai instruiți și civilizați.

gunoaie_ranca

Multe au fost si sticlele de șampanie adunate de printre copaci, semn că de la Revelion încoace nimeni nu s-a ostenit să le adune. „La Revelion nu ne-au chemat să ne distrăm cu ei, poate la anul. Noi am venit la curățenie, speram să fie și cei de la cabane cu noi, dar văd că vine nimeni”, a spus Elena Basarabă, unul dintre profesorii cu inițiativă de ieri.

Amendă pentru Obște, nu și pentru cabanieri

Pădurea la marginea căreia s-au ridicat cabanele ca ciupercile în ultimii ani aparține Obștii Banca Gilortului, al cărei administrator, Gheorghe Fârlan, finanțează în fiecare vară, de câțiva ani încoace, astfel de campanii de ecologizare. Ieri omul povestea că obștea pe care o conduce a fost amendată de Garda de Mediu pentru mizeria din pădure, deși era evident că altcineva aruncase mizeria acolo. ”Noi le-am explicat că suntem proprietari și că nu suntem noi responsabili pentru aceste gunoaie. Ne-au zis cei de la Gardă însă că nu-i pot amenda pe cei cu cabanele, că doar sunt persoane cu funcții. Au plecat atunci, au venit peste 3 săptămâni și ne-au dat nouă o amendă de 500 de milioane de lei vechi. Am contestat-o în instanță și am câștigat, că era logic că avem dreptate. De atunci am decis să susținem financiar astfel de campanii de ecologizare pentru că altfel nu se va face curățenie de către nimeni. Mizerie face toată lumea în schimb”, a spus reprezentantul obștii amintite.

Voluntarii care au mers ieri la Rânca au împărțit și ei „amenzi” pentru cabanieri, unele simbolice însă. Au pus în gardurile sau porțile pensiunilor pe unde au trecut afișe cu o fotografie ce reprezenta un morman de gunoaie, sub care scria mare „Așa NU”, în speranța că mesajul va fi înțeles de cei vizați. Surprinzător, reprezentantul asociației cabanierilor din Rânca, Constantin Pănescu, proprietar de pensiune în stațiune, a spus că susține proiectul tinerilor cu …o ciorbă și o friptură la masa de prânz. „Trebuie să participăm și noi, să fim alături de copii. De data asta eu îi susțin cu un șnițel și o ciorbă sau ce doresc ei să servească pentru că sunt în vacanță și au nevoie și de o pauză”, a spus Pănescu.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: