Ecologizarea zonei Submaidane, monitorizată de organizaţiile de mediu

Asociaţia non-guvernamentală Bankwatch România monitorizează lucrările de refacere a zonelor afectate după avaria ce a avut loc la depozitul de zgură şi cenuşă Valea Ceplea, ce aparţine CE Oltenia. ONG-ul organizează o dezbatere la începutul lunii viitoare la care a invitat mai multe instituţii dar şi cetăţenii din Submaidane ale căror gospodării şi terenuri au fost afectate de deversarea de cenuşă.

Bankwatch România, organizaţia care militează pentru închiderea termocentralelor pe bază de cărbune şi implicit a Complexului Energetic Oltenia, va organiza o dezbatere în data 7 septembrie, la Ioneşti, la care vor lua parte cetăţenii afectaţi de deversarea de cenuşă după ce depozitul Valea Ceplei s-a fisurat. La dezbatere au mai fost invitaţi: Primăria Turceni, Primăria Ioneşti, Complexul Energetic Oltenia, Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

În invitaţia adresată acestora, reprezentanţii asociaţiei non-guvernamentale s-au arătat nemulţumiţi de modul în care CE Oltenia a gestionat problema privind refacerea zonelor afectate din Submaidane. „În decembrie 2013 a avut loc un accident la depozitul de cenuşă Valea Ceplea din cadrul Complexului Energetic Oltenia, sucursala Turceni. În luna august lucrările de remediere nu au fost finalizate în zona Submaidane, iar canalul a fost curăţat doar parţial. Cenuşa nu a fost îndepărtată de pe toate terenurile afectate, locuitorii nu cunosc dacă terenul poate fi folosit în siguranţă pentru agricultură şi de asemenea nu cunosc dacă apa din fântâni este potabilă. În prezent nu au loc lucrări de curăţare a terenurilor. În plus, locuitorii se plâng de poluarea aerului cu cenuşă de la depozitul de lângă termocentrală în perioadele uscate şi cu vânt”, se arată în invitaţia transmisă de Bankwatch România la APM Gorj.

canal_cenusa_submaidane

CE Oltenia a comunicat autorităţilor de mediu la începutul anului că toate lucrările de curăţare şi ecologizare a zonei Submaidane Turceni-Ioneşti vor fi finalizate până la data de 30 septembrie. În fapt, compania s-a angajat că va face următoarele lucrări: decolmatarea canalului pe toată lungimea, curăţarea-ecologizarea curţilor gospodăriilor afectate şi a terenurilor afectate, refacerea drumurilor de acces şi reabilitarea caselor şi locuinţelor.

Giorgi (APM): O să emitem un punct de vedere

Reprezentanţii Bankwatch România au cerut reprezentanţilor APM Gorj să fie prezenţi la dezbatere pentru a comunica cetăţenilor măsurile de remediere stabilite de Agenţie şi calendarul realizării acestora. Conducerea APM Gorj spune că nu va lua parte la această dezbatere, însă va oferi un răspuns în scris ONG-ului. Mai mult decât atât, conform directorului Nicolae Giorgi, abia după încheierea lucrărilor se va putea stabili care este starea terenurilor, atunci când Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Gorj (OSPA) va analiza solul. „O să emitem un punct de vedere pe care îl vom transmite în scris, sub semnătură. Va fi cu lucrările care au fost realizate în ceea ce priveşte îndepărtarea zgurii şi cenuşii de pe terenurile cetăţenilor şi din curţile acestora şi curăţarea canalului în care s-a scurs zgura şi cenuşa cu ocazia incidentului. După realizarea lucrărilor de curăţare se va realiza un studiu de către Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Gorj, instituţia ce are în competenţe determinarea calităţii solului şi pe baza buletinelor lor se va certifica dacă solul a fost afectat sau nu de zgură şi cenuşă pentru a fi folosit în scopuri agricole”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

După încheierea lucrărilor de curăţare şi ecologizare a zonei şi Direcţia de Sănătate Publică Gorj va lua probe privind potabilitatea apei din fântâni.

Dezastru ecologic

La finalul anului trecut, câteva familii din zona Submaidane, localitatea apartenentă oraşului Turceni, dar şi câteva terenuri agricole din localitate, dar şi din Ioneşti, au fost inundate de cenuşă amestecată cu apă, provenind de la unul din depozitele termocentralei Turceni. Zidul depozitului s-a fisurat, un val de cenuşă, zgură şi apă s-a revărsat în gospodării şi pe terenurile agricole. Au fost afectate 12 locuinţe şi peste 20 de hectare de teren în urma acestei avarii.

COSTURI

CE Oltenia a alocat în luna februarie suma de 400 mii lei pentru a despăgubi cei 12 proprietari ale căror case au fost afectate de avaria de la depozitul de zgură şi cenuşă Valea Ceplea. În fapt, compania trebuie să plătească şi uzufruct cetăţenilor ale căror terenuri au fost acoperite de cenuşă, dat fiind faptul că nu s-au mai putut folosi de ele. În afară de aceşti bani, compania a alocat peste trei milioane de lei în mai multe etape, unor firme care s-au ocupat de înlăturarea cenuşii.

Vizualizări: 205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: