”Omul dinăuntru”, o expoziţie de pictură marca Ştefan Strâmtu

Joi, 28 august 2014, de la ora 18.00, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu, găzduieşte la Galeriile Municipale de Artă, expoziţia pictorului gorjean Ştefan Strâmtu, Expoziţia poartă numele ”Omul dinăuntru”, o radiografiere a stărilor sufletești strânse într-un puzzle-portret social. Expoziția este deschisă publicului în perioada 28 august – 3 septembrie 2014. Curatorul este artista gorjeancă Dorina Cioplea.

Ştefan Strâmtu a observat că, din păcate, din ce în ce mai des aceste sentimente sunt unele negative, autodistrugătoare, oamenii uită să se mai bucure de ei înșiși sau de cei din preajma lor. Portretele propuse de artist, ca piese dintr-un mare portret social, exprimă suferințe, temeri, gânduri nu prea curate, îngrijorare, tristețe, sobrietate, orice numai nu fericire. Pe Ștefan îl inspiră oamenii de lângă el, pe care îi simte la un nivel dincolo de conștient, exteriorizând vibrațiile pe care le primește de la ei prin tușe grave și o paletă foarte redusă de culori. Tehnica mixtă, gândită out of the box, în care rugina pare a fi singurul element natural care poate lega toate aceste manifestări ale durerii umane, îi servește artistului perfect în demersul său social-artistic. Pentru că, până la urmă, această temă este una socială, atrăgând atenția asupra unei ”boli” contemporane: lipsa de interes față de fericire sau căutarea fericirii superficiale.

Printre toate aceste fețe de oameni se regăsește și un autoportret, ca o mărturie a faptului că toți suntem predispuși la distrugerea din interior spre exterior.

Curatorul expoziţiei, Dorina Cioplea, a vorbit despre expoziţia lui Ştefan Strâmtu. „Într-un joc contemporan de-a Dorian Grey, Ștefan Strâmtu are rolul pisicii egiptene care transformă portretul artistic într-o pânză goală pentru toate sentimentele negative. Toate nenorocirile transpar pe fețele celor imortalizați, transformarea lor fizică fiind una cât se poate de evidentă, într-o exagerare voită. Rugina exprimă cel mai bine distrugerea omului din interior. Dacă toate gândurile şi trăirile tale interioare ți-ar lăsa urme adânci pe față, cum ai arăta cu adevărat, privitorule? Ştefan Strâmtu te invită la introspecție. Cum vei ieşi din asta?”, se întreabă Dorina Cioplea.

ARTIST

Ştefan Strâmtu este absolvent al Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu” și al secției ”Pedagogie - Arte Plastice și Decorative” din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, precum și al cursurilor masterale de la Facultatea de istorie și patrimoniu din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, specializarea restraurare lemn policrom.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: