Rânca: Zăpadă de aproape trei metri, cabane fără curent

Staţiunea Rânca, sub zăpadă! A nins în trei zile cât într-o iarnă întreagă. În unele zone, zăpada viscolită ajunge chiar şi la trei metri. Drumarii au intervenit cu opt utilaje pentru a deszăpezi şoseaua şi să deblocheze circulaţia. Traficul a fost reluat pe DN 67 C, după aproape 20 de ore, pentru că viscolul le-a dat bătăi de cap angajaţilor de la Drumurile Naţionale.

Pe o porţiune de şase kilometri, până la intrarea în staţiunea Rânca, troienele sunt de aproape trei metri. Drumarii au intervenit continuu ore bune pentru ca traficul să fie reluat. Maşinile care au urcat şi au coborât de la munte au fost însoţite de utilaje pentru deszăpezire. „Nu am putut interveni duminică noaptea. Vizibilitatea era zero, viscolea foarte tare şi am fi pus oamenii în pericol. Am coborât din staţiune turiştii care au vrut să coboare, am scos din zăpadă mai multe maşini. Luni am deszăpezit şi a fost reluat traficul. S-a circulat în coloane de maşini, însoţite de utilaje pentru deszăpezire. Opt maşini au acţionat fără oprire să fie deschisă circulaţia. Sunt troiene chiar şi de trei metri pe şosea, pentru că zăpada a fost viscolită”, a explicat Cristi Tudor, reprezentant al Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu.

În timp ce deszăpezea, un utilaj a ajuns în şanţ. Autofreza nu a ţinut drumul pentru că abia se distingea, aşa că a derapat şi a alunecat într-un şanţ. A fost tractată cu şenileta şi a continuat misiunea. Din fericire, nimeni nu a fost rănit şi nici pagube materiale nu au fost înregistrate.

Cabanele şi pensiunile din staţiune au rămas fără curent. Cei mai mulţi au pus în funcţiune generatoarele, pentru a nu tremura de frig, pentru că aveau centrale pe energie electrică. Zeci de maşini au rămas înzăpezite pentru că, pe străzile laterale, nu s-a intervenit aproape deloc. „Este dezastru. Dai la lopată. Niciun utilaj de la Primăria Novaci sau Baia de Fier nu am văzut în staţiune. S-a deszăpezit doar de cei de la Drumurile Naţionale, şoseaua principală. În rest, Dumnezeu cu mila!”, a spus un cabanier. „A nins foarte mult. Nu am mai văzut atât de mult zăpadă de mult timp. Are un metru şi ceva numai stratul depus nou. Este foarte multă zăpadă, nu este curent. Nu ştim cât ne mai ţin generatoarele”, a explicat un alt cabanier. Oamenii au primit promisiunea că se va interveni şi în zona lor pentru a putea fi reconectaţi la energie electrică.

Restricţie anulată

S-a circulat greu şi în Defileul Jiului. Au căzut copaci care au blocat circulaţia. Mai multe TIR-uri au tras pur şi simplu pe dreapta, pentru că nu au mai putut înainta din cauză că patinau. În spatele lor, s-au format cozi de maşini care abia au reuşit să traverseze Defileul. Drumarii au instituit o restricţie de tonaj, dar a fost anulată după câteva ore.

Vizualizări: 2,220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: