Raport sumar despre activitatea CEO în 2013

Departamentul de energie a publicat un raport privind evoluția și performanța activității la regiile autonome şi societăţile cu management privat, în anul 2013. În dreptul CE Oltenia apar informații nu foarte clare, însă în ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara, direcția pare să fie spre închidere.

Partea care privește CE Oltenia se referă la banii pe care societatea îi are de încasat și de riscurile pe care le are din cauza lipsei de lichidități. “Societatea Complexul Energetic Oltenia, expusă mediului economic, monitorizează atent riscurile generate de ratele dobânzilor, riscul de lichiditate și riscul de credit. Conform raportului membrilor consiliului de supraveghere, societatea dezvoltă politici care limitează valoarea expunerii la credit față de orice instituție financiară. Societatea are în acest moment politici să asigure că vânzările se fac către clienți cu referințe corespunzătoare privind bonitatea acestora. Data de scadență a datoriilor este atent monitorizată și sumele datorate după depășirea termenului sunt urmărite cu atenție”, se arată în raport. În același document se vorbește și despre condițiile în care CE Oltenia a preluat termocentrala de la Brăila și cei 300 de angajați.

Așadar, datoria pe care Electrocentrale Grup a preluat-o de la Termoelectrica s-a întrerupt la CE Oltenia. Compania energetică a primit în schimbul celor 28.709.475 de lei, prin ”dare în plată” grupul energetic Brăila cu instalaţiile şi echipamentele aferente şi terenul aferent. Directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, declara anul trecut, după preluarea termocentralei, că a făcut o achiziție de zile mari, dar centrala pe gaz nu funcționează nici acum, ci doar mănâncă bani. CE Oltenia a făcut investiții de câteva milioane de lei la Chișcani, plus că mai are circa 300 de angajați de întreţinut. 

CE Hunedoara, ca și închis

Un alt complex format asemenea celui din Gorj, în Valea Jiului, este în situație critică. Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu o serie de incertitudini legate de capacitatea de a continua să funcționeze pe o perioada rezonabilă de timp, ca urmare a scăderii cererii de energie, se arată în raport. “Riscul de rată a dobânzii este semnificativ, în condițiile în care societatea are contractate credite de cca. 350 mil lei, iar pentru asigurarea în totalitate a contribuției părții române la finanțarea proiectului Centrala Electrică Paroșeni va fi contractată, în viitorul apropiat, de către MFP, suma de 14.700.000 euro, această sumă urmând a fi subîmprumutată societății printr-un Acord de Împrumut Subsidiar. De asemenea, riscul de piață este ridicat în contextul în care există o nesiguranță cu privire la strategia de dezvoltare economică”, se specifică în documentul care analizează activitatea pe 2013.

Tot ce mai poate face acum societatea este să raționalizeze cheltuielile și să monitorizeze zilnic fluxurile de trezorerie.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: