Rău-platnicii, sancţionaţi mai aspru de la 1iulie

Contribuabilii gorjeni care întârzie cu mai mult de trei luni cu plata taxelor şi impozitelor către stat trebuie să ştie că de la 1 iulie vor fi mai aspru taxaţi pentru orice zi de întârziere. Astfel, începând de la 1 iulie, plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale va fi sancţionată cu penalităţi care nu existau până în prezent.

Conform datelor oferite de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, acestea vor fi calculate în funcţie de perioada de întârziere. Prin urmare, dacă datornicii reuşesc să-şi stingă obligaţiile fiscale în primele 30 de zile de la scadenţă, aceştia nu vor mai fi nevoiţi să achite nicio penalitate.  Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt în cadrul DGFP Gorj, spune că problemele apar însă după prima lună de scadenţă: “După o perioadă de 60 zile, nivelul penalităţii de întârziere va fi de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse, iar după expirarea acestui termen, datornicii vor fi nevoiţi să achite 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse”. Însă penalităţile de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, iar pentru creanţele fiscale care au scadenţa înainte de 1 iulie, dobânzile şi penalităţile se vor calcula de la această dată.

Singura veste bună pentru contribuabili este că tot de la 1 iulie nivelul dobânzii care este în prezent de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, va fi redus la 0,05%, putând fi modificat oricând prin legile bugetare anuale. Majorările de întârziere se aplică începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate. Mai mult, penalităţile de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor. Pentru creanţele fiscale care au scadenţa înainte de 1 iulie, dobânzile şi penalităţile se vor calcula de la această dată.  De la începutul anului, 54 de contribuabili gorjeni au solicitat  DGFP Gorj amânarea la plată a obligaţiilor fiscale restante. Firmele cu datorii mai au posibilitatea să facă acest lucru până la 30 iunie 2010. La sfârşitul lunii mai 2010, firmele gorjene cu cele mai mari datorii la stat erau Uzina Mecanică Sadu, cu 85.683 mii lei, SC Minprest Serv SA, CU 6.691 mii lei şi SC Rostramo SA, cu 6.109 mii lei.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: