Răuţ (CEO): E greu să stabileşti cu cine faci Comisia Paritară

Administraţia CE Oltenia nu a convocat Comisia Paritară pentru că nu ar şti ce lideri să cheme la dialog. Aceasta este explicaţia venită din partea lui Ion  Răuţ, directorul de Resurse Umane din cadrul complexului. Răuţ spune că până acum sindicaliştii nu le-au prezentat doleanţele salariaţilor, ci doar „chestiuni aproape personale”.

Reporter: Veţi convoca în curând comisia paritară?

Ion Răuţ: N-am convocat-o în anul acesta pentru că avem situaţia instabilă din zona sindicală. Practic este destul de greu în acest moment să stabileşti cu cine să faci comisia paritară. Noi ne-am dori ca o mare parte din problemele care sunt de natura asta, a discuţiei, a dialogului social, să le putem rezolva împreună cu dânşii, dar sper să nu mai dureze foarte mult instabilitatea în zona sindicală şi să se poată dânşii defini ca reprezentanţi ai salariaţilor, pentru că una din obligaţiile noastre legale este să ne asigurăm că avem în faţa noastră nişte colegi care reprezintă pe cineva, care reprezintă salariaţii şi nu puţini. Pentru a putea lua decizii valabile, pentru a da forţă legală documentelor, acordurilor pe care le-am încheiat cu dânşii e nevoie ca în faţa noastră să fie reprezentanţi a mai mult de jumătate din numărul de salariaţi, ori acum se încearcă coagularea a mai mult de jumătate, dar nu sunt şi realizate toate condiţiile prevăzute de lege pentru asta. Va fi convocată atunci când vom stabili că avem în faţa noastră oamenii care pot să şi reprezinte legal salariaţii.

Rep.: Liderii FNME nu ar putea fi chemaţi la discuţii?

I.R.: Dânşii, la ora actuală, din toate documentele pe care ni le-au transmis, rezultă că nu mai reprezintă decât undeva către un sfert din salariaţi, dar nici acele documente nu au o certitudine aşa cum cere legea. Ar trebui pur şi simplu să stabilească cine sunt salariaţii noştri, din ce zone provin şi în ce fel le-au acordat mandatul pentru a-i reprezenta, pentru că e o aritmetică foarte simplă, instabilitatea din zona sindicală a făcut ca federaţia să excludă nişte sindicate, alte sindicate să se retragă din propria voinţă din federaţie. Iată, în momentul acesta,  nu ştiu dacă vreunul din liderii de la FNME poate spune cu certitudine şi cu documente pe cine reprezintă.

Rep.: Cât timp mai aşteaptă administraţia CE Oltenia înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia?   

I.R.: Noi nu aşteptăm. Ne vedem de atribuţiile noastre de manageri şi, atunci când SMEO va fi înfiinţat, va fi un partener la fel ca şi ceilalţi. Discuţii cu reprezentanţi sindicali au fost. Ne-am întâlnit cu domnul Golea, eu personal, şi cu domnul Creţan însoţit de un secretar general al federaţiei, domnul Căpăţână. Din păcate, dânşii nu înţeleg această idee. Că nu vin în faţa noastră în calitatea de lideri de sindicat şi trebuie să vină în faţa noastră în calitate de reprezentanţi ai oamenilor. Sunt două întrebări esenţiale în raporturile acestea de dialog social. Întrebaţi pe de o parte pe cine reprezintă, n-au ştiut nici unii, nici alţii să spună. Întrebaţi care sunt doleanţele oamenilor pe care dânşii vor să le discutăm, de asemenea n-au ştiut să spună. Constatăm de multe ori că dânşii au nişte chestiuni aproape personale de discutat, unii vorbesc de cotizaţie, alţii vorbesc de nu ştiu ce feluri de încălcări ale contractului pe care nu le-au definit niciodată, ceea ce înseamnă că în faţa noastră n-au apărut încă elementele care îi preocupă pe oameni, ci au apărut elemente care îi preocupă pe lideri. 

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: