Război pe bani între magistrați și guvernanți

Aproape că nu există judecător sau procuror în țara asta care să nu fi intentat 10-15 procese Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor, pe considerentul acordării unor sporuri la care ar avea dreptul. Cum tot ei sunt cei care judecă procesele, și-au acordat tot felul de drepturi bănești care nu de puține ori le dublează și chiar triplează salariile. Pentru că pur și simplu banii s-au terminat, guvernul a spus STOP și a dat o ordonanță de urgență prin care le ia dreptul magistraților de a mai primi un spor de suprasolicitare neuropsihică de 50%. Ei bine, minunea nu a ținut nici trei zile, pentru că judecătorii au contestat ordonanța în instanță și… deloc surprinzător, și-au dat câștig de cauză. Sentința nu este definitivă, dar în prima repriză puterea judecătorească a câștigat.

Judecătorii au fost informaţi vineri că nu li se va mai plăti sporul de stres neuropsihic, care reprezintă 50% din salariu. În aceeași zi, judecătorii și procurorii au dat statul în judecată și ieri au reușit să suspende executarea ordinului ministrului Justiţiei,  prin care este suspendat sporul de stres de 50% pentru magistraţi şi personalul auxiliar din justiţie, dat în baza ordonanţei 71/2009. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

La fel s-a întâmplat și în cazul procurorilor. Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, şi cererea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de suspendare a ordinului procurorului general, Laura Kovesi, prin care s-a suspendat plata sporului de 50%, însă decizia nu este definitivă.

Deciziile de marţi nu sunt definitive, însă sunt executorii pentru magistraţii şi personalul auxiliar din justiţie care au fost parte în cele 6 procese câştigate.

De asemenea, alte zeci de procese cu aceeaşi cerere, intentate de magistraţi şi personal auxiliar al instanţelor din întreaga ţară vor fi judecate de către Curtea de Apel Bucureşti în data de 21 iulie.

Guvernul a adoptat, pe 14 iunie, o ordonanţă de urgenţă care eşalonează pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obţinute în instanţă, a anunţat Ministerul Justiţiei, după ce OUG din 2008 care prevedea eşalonarea acestora a fost declarată neconstituţională.

Potrivit OUG adoptate în data de 14 iunie 2009, hotărârile judecătoreşti titluri executorii vor fi plătite în trei tranşe, respectiv în anul 2010 se va plăti 34% din valoarea titlului executoriu, în anul 2011 se va plăti 33% din valoarea titlului executoriu, iar în anul 2012 rămâne de achitat 33% din valoarea titlului executoriu.

Proteste în sălile de judecată

Asociaţia Magistraţilor din România va protesta vehement din cauza reducerii salariilor cu 50%, modul de protest urmând să fie stabilit până la sfârşitul săptămânii, în urma întâlnirii Consiliul Director, a declarat preşedintele AMR, Mona Pivniceru.  "Sigur că vom protesta în nişte forme foarte vehemente, urmează să ne întâlnim în Consiliul Director pentru că nu există nicăieri în lume ca indemnizaţia unei persoane să fie plătită în rate, cum doreşte debitorul. Indemnizaţia se plăteşte o singură dată, pentru că asta înseamnă previziunea bugetului familial minimal pe luna cu pricina. Normalitatea începe de la lucrul minimal, iar lucrul minimal înseamnă leafă şi traiul de zi cu zi", a spus Pivniceru.

Potrivit Monei Pivniceru, AMR a luat în calcul "nişte formule de protest", însă acestea urmează a fi discutate în Consiliul Director de miercuri, astfel încât până la sfârşitul săptămânii să poată avea "un plan bine pus la punct". "Vom cere şi sprijin internaţional, dacă situaţia o va impune", a precizat Pivniceru.

Ion Păun, șeful grefierilor din Gorj, a declarat ieri că angajații din sistemul juridic din Gorj vor participa la protestele care vor avea loc la nivelul întregii țări.

Băsescu a cerut suspendarea sporurilor pentru magistrați

Cel care a cerut primul suspendarea plății sporurilor pentru magistrați a fost președintele României, Traian Băsescu, la începutul lunii iunie.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele consideră că suspendarea acestor sporuri este o "măsură justificată şi oportună" având în vedere contextul actual al crizei economice şi impactul pe care plata acestor drepturi salariale l-ar avea asupra bugetului de stat. Cu o săptămână înainte, la sesizarea preşedintelui, Curtea Constituţională i-a dat câştig de cauză în privinţa existenţei unui conflict juridic între autoritatea judecătorească, pe de-o parte, Parlament şi Guvern, pe de altă parte. CCR a decis că Instanţa Supremă nu mai poate acorda sporuri magistraţilor în procesele intentate de aceştia statului. Judecătorii de la CCR au decis că instanţele şi-au depăşit atribuţiile acordând judecătorilor o serie de sporuri, deşi acestea fuseseră abrogate prin modificări legislative.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate să instituie, să modifice sau să abroge norme juridice cu putere de lege ori să efectueze controlul de constituţionalitate al acestora”, motiva Curtea Constituţională decizia luată cu unanimitate de voturi. Cât priveşte efectele acestei decizii, ele se vor produce doar pe viitor, fără a afecta drepturile obţinute deja în instanţe.

Menționăm că sporul de suprasolicitare neuropsihică nu este singurul cerut de magistrați în instanță. La acesta se adaugă tot felul de stimulente, de prime de concediu, spor de confidențialitate și multe altele.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: