Reabilitarea grupului 5 Rovinari, mai scumpă cu un milion de euro

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia vor fi informaţi în şedinţa din luna martie cu privire la faptul că investiţia de la Termocentrala Rovinari, care vizează reabilitarea grupului nr. 5, va fi mai scumpă cu un milion de euro decât estimarea iniţială.

„Reabilitarea şi modernizarea turboagregatului şi a instalaţiilor auxiliare acestuia, aferente blocului nr. 5 de la SE Rovinari“ este investiţia evaluată iniţial la 52,9 milioane de lei. Lucrarea face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a grupului energetic de 330MW, care are drept scop reducerea emisiilor poluante pe de o parte şi creşterea duratei de viaţă cu 100.000 de ore pe de altă parte.

Achiziţia a fost avizată de Directorat în august anul trecut, la valoarea estimată de 52,9 milioane de lei. La procedura organizată în 8 decembrie 2017 a fost un singur ofertant, General Turbo SA, care a depus o ofertă de 61,5 milioane de lei. Procedura a fost anulată, pentru că depăşirea de preţ era de circa 16%.

În aceste condiţii, este nevoie de reluarea licitaţiei, deoarece complexitatea lucrării nu permite realizarea acesteia cu forțe interne. Sucursala Electrocentrale Rovinari a venit cu o valoare estimată a lucrării mai mare, şi anume 57,8 milioane de lei. Creşterea este justificată prin evoluţia cursului valutar, care duce la o majorare a preţului echipamentelor, dar şi la cheltuielile cu manopera, care sunt mai mari, crescând salariul minim.

„În anii următori, neîncadrarea în condiţiile de mediu va duce la interdicţia de funcţionare a termocentralelor. De aceea este necesară reparaţia şi modernizarea blocului energetic nr. 5 şi a instalaţiilor acestuia şi încadrarea în termenele de conformare şi în valorile limită pentru emisii”, se arată în documentul pus la dispoziţia acţionarilor CE Oltenia. Nota de fundamentare a fost semnată de toţi cei patru membri ai Directoratului.

Vizualizări: 1,607

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: