Şomaj tehnic timp de trei luni pentru minerii de la cariera Husnicioara

Angajaţii carierei Husnicioara din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor intra în şomaj tehnic începând cu 1 aprilie, timp de trei luni. Liderii de sindicat din zonă spun că programul pentru următoarea perioadă a fost stabilit printr-o hotărâre de Directorat. Sindicaliștii sperau ca la ședința comisiei mixte de vineri să se revină asupra acestei decizii.

Cariera Husnicioara va pierde de la începutul lunii aprilie principalul beneficiar, în speță termocentrala Halânga a Regiei de apă grea. Astfel, cariera nu va mai avea pentru cine să livreze cărbune. În aceste condiții, salariații de aici, circa 600 de la număr, vor fi trimiși acasă cu 75% din salariu în următoarele luni. "De la 1 aprilie, conform hotărârii de Directorat, trebuie să stăm acasă 3 luni. De atunci suntem în 75%, în întrerupere de activitate. S-a stabilit programul. În primă fază, la comisia de dialog, au venit cu programul pentru următoarele trei luni, aprilie, mai și iunie, și au venit și cu gluma aceea de program, de restrucutare și reorganizare care, bineînțeles, nu a fost avizat nici de Consiliul de Supraveghere, nici de sindicate. Asta este varianta, să stăm acasă următoarele trei luni, dar dacă, ipotetic apare un contract în luna mai, nu știu de unde, de la sârbi, de unde apare, putem începe activitatea. Vă dați seama că nu e bine, dar dacă de la 1 aprilie cei de la Halânga își închid porțile, pentru noi, vă dați seama că... Erau principalii noștri beneficiari. Ne nemulțumește, dar ce să facem până la urmă", a declarat Paul Constantinescu, lider al Sindicatului Liber Cariera Husnicioara.
Complexul Energetic Oltenia a pregătit un plan de restructurare care prevede inclusiv conservarea carierei, dar și disponibilizarea a mare parte din minerii care prestează activitate în unitatea minieră. Planul nu a fost încă discutat cu sindicatele.

Vizualizări: 2,818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: