Recensământul agricol, prea greoi pentru ţăranii gorjeni

Primarii şi secretarii unităţilor administrativ teritoriale au fost invitaţi ieri la Instituţia Prefectului pentru o instruire asupra recensământului general agricol ce va avea loc la sfârşitul anului. Aceştia au primit date exacte de cum trebuie completat registrul agricol însă majoritatea primarilor spun că noul timp de registru va da mari bătăi de cap ţăranului gorjean.

Edilii localităţilor gorjene au abordat problema recensământului general agricol cu mare interes deşi declară că încă nu ştiu prea bine ce au de făcut şi nici nu au personal specializat în astfel de activităţi. Mai mult decât atât, primarii consideră noul registru agricol mult mai complex faţă de cel de acum câţiva ani, lucru care le va îngreuna peste măsură activitatea. „Am venit la o instruire şi după asta vom trece efectiv la realizarea recensământului. Probleme sunt mai ales la registrele noi, o să fie muncă grea pentru că s-au schimbat puţin faţă de vechiile registre. Acum sunt mul mai complicate, omul de la ţară trebuie să competeze pomii pe care îi are în curte după soiuri şi majoritatea nu ştiu. Trebuie completat şi cel mai mic amănunt pentru că s-au înmulţit şi paginile şi nici nu avem personal specializat”, a declarat Vasile Gogălniceanu, primarul localităţii Turcineşti.

Recensământul general agricol se realizează din 10 în 10 ani şi presupune înregistrarea exploatărilor agricole la persoanele fizice şi juridice, suprafeţele avute dar şi produsele obţinute. Reprezentanţii Direcţiei de Statistică Gorj spun că acţiunea este extrem de importantă dar mai ales costisitoare. „Acest recensământ este de mare complexitate şi să ştiţi că şi costurile sunt foarte mari. Este un recensământ ce se realizează în întreaga Uniune Europeană, din 10 în 10 ani. Interesul nostru este ca primarii să înţeleagă foarte bine ce au de făcut, cum trebuie să completeze listele. Până acum au fost întocmite doar comisiile centrale, teritoriale, judeţene şi pe cele la nivelul oraşelor şi municipiilor şi urmează ca pe parcurs să se corecteze lipsurile pentru a putea avea o bază de date completă încât să nu scape nicio persoană fizică sau juridică”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică.

Chiar dacă primarii gorjeni se plâng de lipsa personalului specializat, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Gorj spun că este suficient timp pentru a fi remediată problemă şi că primarii ar trebui să ceară sprijin. „Este o operaţiune de importanţă capitală pentru viitorul unităţilor pe care le administrează şi trebui făcut. Acum nu întodeauna personalul este specializat dar atâta timp cât administraţia publică local este la dispoziţia oamenilor nu trebuie să ne facem griji”, a declarat Horaţiu Gorun, subprefectul judeţului Gorj. Totodată, subprefectul Horaţiu Gorun le-a atras atenţia primarilor cu privire la nomenclatura stradală, numerele administrative şi planului de situaţie.

Primarii gorjeni vor fi sprijiniţi în realizarea recensământului general agricol şi de Oficiul de cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj care le vor pune la dispoziţie materiale cadastrale şi hărţi.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: