Recolta de porumb, peste aşteptări

Fermierii gorjeni au început de săptămâna trecută să strângă roadele din câmp. Din primele estimări, recolta de porumb pare să fie peste aşteptări. Specialiştii din agricultură se aşteaptă ca preţurile la porumb să scadă. În momentul de faţă, în târguri şi oboare se percepe un leu/kilogramul de porumb.

O suprafaţă de peste 61.000 de hectare a fost cultivată cu porumb la nivelul judeţului Gorj. În prima săptămână a campaniei de toamnă s-au recoltat aproximativ 250 de hectare. „Am făcut primele evaluări şi a reieşit o producţie medie de circa 3500 de kilograme de porumb boabe la hectar. În comparaţie cu anul trecut, când am recoltat în jur de 3300 de kilograme la hectar, se pare că stăm mai bine. Producţia este una bună ţinând cont de problemele care au fost în primăvară, când ploile au compromis circa 250 de hectare”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

În momentul de faţă, preţul unui kilogram de porumb este de circa 1 leu. „Ceea ce se vinde acum în târguri şi oboare este porumb de anul trecut. Cam peste două luni agricultorii vor ieşi pe piaţă cu porumb de anul acesta. Ţinând cont că producţia este una bună ne aşteptăm ca preţul să scadă. De regulă, aşa se întâmplă în anul în care este recoltă multă”, a mai precizat Dan Tănăsescu. O producţie bună s-a înregistrat şi la floarea-soarelui. „S-a terminat recoltat floarea-soarelui. La nivelul judeţului, am avut o suprafaţă de aproximativ 90 de hectare cultivată cu floarea-soarelui şi am scos o producţie medie de 2200 de kilograme la hectar. Din cele 90 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, 60 aparţin unui singur producător şi ştim că a vândut, la Podari, cu un leu kilogramul”, a mai precizat Dan Tănăsescu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: