Reconstituirea Gorjului de odinioară, la Muzeul Judeţean

 O expoziţie impresionantă, care-şi propune să aducă în prim-plan aspecte legate de societatea şi istoria Gorjului, din vremuri imemoriale până la sfârşitul mileniului al doilea, va fi găzduită în această toamnă de Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu. Dumitru Hortopan, directorul instituţiei, spune că această expoziţie va fi inaugurată atunci când se vor finaliza lucrările la cele 12 săli situate la etajul instituţiei.  Vizitatorii vor avea prilejul să admire reconstituiri ale culturii şi civilizaţiei gorjene şi prezentarea evenimenţială a elementelor de habitat specifice judeţului nostru. Dumitru Hortopan declară că istoria naţională trebuie reflectată prin cea locală şi că obiectivele propuse urmăresc valorificarea patrimoniului cultural pe care-l deţine muzeul şi expunerea focalizată a unor bunuri cu valoare istorică deosebită. Lucrările la cele 12 săli durează de mai bine de 5 luni de zile şi au necesitat fonduri de aproximativ 500 milioane lei vechi, însă mai e nevoie de încă 200 milioane pentru achiziţionarea spoturilor de iluminat. Banii provin atât din fonduri proprii, cât şi de la Consiliul Judeţean Gorj. Prima sală organizată sub denumirea “Cadrul natural şi omul” reconstituie o peşteră care a fost folosită ca habitat de omul preistoric. Cea de-a doua, denumită „Tracii şi geto-dacii pe teritoriul Gorjului” aduce în atenţia vizitatorilor două movile funerare din epoca bronzului şi cea geto-dacică, precum şi un bordei şi o locuinţă de suprafaţă. Sălile 3 şi 4 se prezintă sub titlul „Piaţa romană în judeţul Gorj” şi reconstituie o cameră din băile romane de la Bumbeşti-Jiu şi un cuptor de ceramică. 
 Şi celelalte săli prezintă câte o părticică din evoluţia societăţii gorjene, cum ar fi reconstituirea satului medieval, cu locuinţele specifice, biserica, atelierele meşteşugăreşti şi de fierărie. De asemenea, cele 2000 de piese din colecţia „Zestrea Maghierilor” vor fi expuse într-una din săli. Dumitru Hortopan spune că gorjeni se vor familiariza şi cu produsele care se comercializau în perioada interbelică, în incinta sălii care va prezenta imagini şi publicitate din oraşul Târgu-Jiu de odinioară.

Amintirea fostului lagăr comunist

Una din săli va fi dedicată reconstituirii lagărului de internaţi politici care a funcţionat la Târgu-Jiu în perioada 1941-1944. În acest lagăr s-au adăpostit din calea războiului 6.000 de refugiaţi polonezi, dar tot aici au fost trimişi în detenţie şi lideri ai comuniştilor, precum Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu sau diferiţi oameni de cultură şi scriitori.


Gorjul în miniatură

Expoziţia permanentă care va ocupa spaţiul celor 12 săli reconstituie, în linii mari, tot ce era reprezentativ pentru cetăţeanul obişnuit în vremuri de mult apuse. Astfel, nu lipseşte nici ilustrarea tribunalului popular în perioada postbelică, cu sentinţe şi persoane care au avut de suferit de pe urma regimului comunist. Tot în perioada comunistă erau la un moment de apogeu şi marile întreprinderi din judeţul Gorj. Dumitru Hortopan afirmă: „Vrem să prezentăm principalele uzine care funcţionau atunci, astfel încât vizitatorii să poată recunoaşte locul unde poate au muncit toată viaţa”. Nici educaţia nu a fost uitată, din cadrul expoziţiei făcând parte şi o sală de clasă din perioada interbelică. Directorul muzeului se arată foarte entuziasmat de expoziţia care speră să fie vernisată până pe 1 octombrie şi spune că nu va fi liniştit până nu se vor finaliza toate lucrările: „Mai avem puţin de lucru, dar sunt sigur că rezultatul va fi unul pe măsura eforturilor depuse. N-am plecat nci în concediu vara asta, pentru că nu pot sta liniştit până când nu va fi totul gata”.


Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: