Record pentru planeta Pământ! A fost înregistrată cea mai scurtă zi

Pământul a stabilit un nou record pentru cea mai scurtă zi din an. Chiar dacă oamenii nu au putut simți diferența dintre această zi și restul zilelor acestui an ne putem amăgi cu faptul că măcar a fost o zi lucrătoare.

Durata zilei de 29 iunie 2022, măsurată de International Earth Rotation and Reference Systems Service, a fost cu 159 de milisecunde mai scurtă decât 24 de ore întregi. Aceasta este cea mai scurtă zi de când oamenii de știință au început să folosească ceasuri atomice pentru a măsura viteza de rotație a Pământului. În general, Pământul face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Cu toate acestea, lungimea zilei variază din cauza mai multor factori, care o pot face mai lungă sau mai scurtă.

Forțele mareice dintre Pământ și Lună tind să facă ziua mai lungă. La fiecare 100 de ani, Pământul are nevoie de câteva milisecunde în plus pentru a finaliza o rotație în jurul axei. Mișcarea internă a planetei și a atmosferei modifică, de asemenea, durata zilei, la fel ca și mișcarea sateliților noștri, scrie IFL Science.

În ultimii câțiva ani se pare că durata zilei se scurtează. Pământul a doborât o mulțime de recorduri de viteză începând cu anul 2020. De fapt, în anul 2020 au fost înregistrate 28 dintre cele mai scurte zile din anii 1960 până acum. Nimeni nu știe sigur de ce se întâmplă acest lucru, dar o sugestie este legată de variabilitatea axei de rotație, care nu s-a clătinat la fel de mult în ultimii cinci ani. Înțelegerea mișcărilor complexe ale planetei, mai ales dacă sunt legate de cicluri pe termen lung, ar putea dura ceva timp, dar, din fericire, majoritatea efectelor acestor variații sunt neglijabile. Dacă după mai multe luni sau chiar ani apare vreo diferență semnificativă, la ora și data oficiale poate fi adăugată (sau scăzută) o secundă „bisectă”.

Companiile gigant ale internetului (Facebook, Google, Amazon și Microsoft) ar vrea să se renunțe la această secundă, deoarece ar putea cauza erori în software. Ultima secundă în plus i-a fost adăugată zilei de 31 decembrie 2016.

Vizualizări: 1,229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: