Rectificarea întârzie! Cresc datoriile către persoanele cu handicap

Datoriile primăriilor din Gorj către însoţitorii persoanelor cu handicap cresc de la lună la lună din cauză că se întârzie cu rectificarea bugetară. Edilii locali spun că situaţia devine tot mai tensionată în condiţiile în care sunt întrebaţi zilnic de către oameni când le vin banii.

Peste 80 de persoane din Tismana aşteaptă de trei luni să-şi primească indemnizaţiile, pentru majoritatea fiind singura sursă de venit. “Iniţial, nu aveam plătite indemnizaţiile pe lunile august şi septembrie, acum adăugăm la datorii şi luna octombrie. La nivelul localităţii, avem 83 de persoane care aşteaptă aceşti bani. Dacă nu apare mai repede rectificarea sunt într-o situaţie disperată. Banii nu au fost prevăzuţi în buget şi nu avem de unde să-i achităm”, a declarat Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana. Acesta a mai precizat nu există nici măcar posibilitatea de a mai face rost de bani din taxe şi impozite. “Avem impozite de aproximativ 7 miliarde de lei vechi pentru întreg anul. Alte surse nu avem. La Tismana nu există industrie şi activitate generatoare de venituri. Mai sunt doar câteva puncte de lucru ale Hidroelectrica, dar impozitele lor sunt nesemnificative în raportul cu datoriile pe care le avem”, a menţionat Marian Slivilescu.

De peste un miliard de lei vechi ar avea nevoie şi Primăria Padeş pentru a putea asigura indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap până la sfârşitul anului. “Pe luna septembrie, iar acum şi pe octombrie avem de achitat indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Aşteptăm rectificarea bugetară anunţată pentru luna octombrie. Pentru a putea asigura plăţile până la sfârşitul anului avem nevoie de peste un miliard de lei vechi. Lunar, pentru aceste indemnizaţii, ne trebuie câte 360 de milioane de lei”, a declarat Mihai Troacă, primarul comunei Padeş.

ESTIMARE

Potrivit reprezentanţilor, Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, judeţului nostru i-ar trebui alocate peste 60 de miliarde de lei vechi pentru a putea asigura plata însoţitorilor persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor până la sfârşitul anului. “În medie, primăriile au câte o restanţă de două luni la plata însoţitorilor persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor. Pentru a putea achita datoriile şi a asigura plăţile până la sfârşitul anului, judeţul Gorj are nevoie de 6 milioane de lei. Sperăm ca problemele de acest gen să fie rezolvate în urma rectificării de buget din această lună”, a declarat Gheorghe Paraschiv, trezorier şef în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: