Recuperatorii de la Best au păpat zeci de miliarde de la mineri

Prejudiciul produs Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia ca urmare a contractului de cesiune a creanţelor către SC Best Recuperare, încheiat de fostul director general Eugen Davidoiu, creşte de la o zi la alta. Situaţia la zi prezentată ieri de actualul director general Daniel Burlan arată că Best Recuperare a încasat peste 50 de miliarde de lei vechi de la clienţii SNLO, fără ca vreun leu să ajungă în conturile Societăţii Lignitului.

Eugen Davidoiu, fost director general al SNLO, a dat o lovitură de graţie societăţii cu puţin timp înainte de a fi eliberat din funcţie. În mare secret, Davidoiu a cesionat toate creanţele SNLO unei firme de apartament din Bucureşti. Ingineria financiară a ieşit la iveală abia la câteva săptămâni după numirea în funcţie a lui Daniel Burlan, care a aflat în această primăvară că societatea are bugetul gol, deoarece banii pentru cărbunele livrat de SNLO intră în conturile unei firme private. Contractul este beton şi nu a putut fi spart până acum, iar organele de cercetare penală nu se grăbesc să finalizeze ancheta. Sunt semnale că nici măcar nu se grăbesc să o înceapă. DNA Craiova a dat ieri un răspuns oficial unei întrebări adresate de Radio Infinit, din care rezultă faptul că dosarul este în cercetare. Având în vedere că SNLO a depus plângerea acum câteva luni, procurorii puteau să finalizeze ancheta, dacă erau interesaţi.

Potrivit directorul general Daniel Burlan, RAAN Dr. Tr. Severin a plătit până acum către Best 3.924.000 RON. Niciun leu nu a intrat însă în conturile SNLO. Contractul dintre cele două părţi prevede că Best îşi acoperă cheltuielile pe care le face cu recuperarea banilor, iar diferenţa o varsă în conturile SNLO. Numai că Best a ales să plătească onorarii imense către avocaţi şi experţi, astfel că pentru SNLO nu mai rămâne niciodată nimic. În ultimele şase luni, Best a mai încasat şi de la CET Braşov suma de 469.000 RON din datoriile restante pe care societatea de termoficare o avea către SNLO, dar din nou niciun leu nu a ajuns la Societatea Lignitului. Situaţia este similară şi în cazul creanţelor recuperate de la CET Atad, care depăşesc 1.367.000 RON.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: