Reducerea arieratelor cu 85%, imposibilă pentru unii primari

Vestea că primăriile ar putea fi obligate să-şi reducă arieratele cu 85% în termen de două luni îi sperie pe edilii puşi în această situaţie. Primarii gorjeni se plâng că nu dispun de banii necesari pentru achitarea vechilor datorii şi speră să fie sprijiniţi de Guvern sau Consiliul Judeţean pentru a mai reduce din datorii, în caz contrar plăţile care pot fi efectuate din contul primăriilor ar putea fi limitate de către Trezorerie.

Conform unui proiect de ordonanţă, autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.

În această situaţie se regăsesc multe primării din judeţul Gorj. Una dintre ele este şi cea din Bolboşi care înregistrează arierate de circa 18 miliarde de lei vechi ca urmare a unor lucrări contractate şi neachitate. Primarul localităţii spune că nu există posibilitatea achitării restanţei, nici măcar după majorarea taxelor şi impozitelor, sperând să primească sprijin de la Consiliul Judeţean Gorj sau de la Guvern. “ Noi nu avem nicio posibilitate,  arieratul pe care îl avem reprezintă cam jumătate din bugetul pe tot anul, această situaţie ne depăşeşte. Nu cred că ne împrumută Trezoreria, singura soluţie e să primim sprijin de la Guvern sau de la Consiliul Judeţean, din taxe şi impozite nu obţinem decât 600 de milioane de lei vechi, în condiţiile în care gradul de încasare este de 60% . Dacă nu vom reuşi, vom închide primăria dar sper să nu se ajungă acolo.”, a declarat  Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboşi.

Şi primăria de la  Bumbeşti-Jiu înregistrează arierate de 170.000  către o firmă constructoare care a realizat o bază sportivă în localitate. Conform spuselor primarului Bobaru, banii trebuiau alocaţi de Guvern, însă, până acum, nici vorbă de aşa ceva. Primarul spune că, la nevoie, pentru a nu avea probleme cu plăţile, va aloca banii din bugetul primăriei. “Vom încerca să achităm, să strângem creanţele, dar mai întâi aşteptăm să vedem dacă statul îşi respectă angajamentele după aprobarea bugetului, dacă nu, o să facem o proiecţie de buget şi dăm banii constructorului cu care am vorbit şi este dispus să mai aştepte până la rezolvarea situaţiei”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti Jiu.

Arierate moştenite la primăria Bărbăteşti

Primăria de la Bărbăteşti înregistrează un arierat  de 400 de milioane de lei vechi. Datoria este una mai veche, de pe vremea fostului edil. Banii trebuie alocaţi firmei care s-a ocupat cu asfaltarea unui drum comunal. “Nu eram primar eu când s-a făcut această datorie, noi încercăm să o reducem pentru a nu avea probleme, voi discuta cu contabilul şi vom vedea. De aceea am şi mărit taxele locale, deoarece avem acest arierat”, a comentat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.

Caz fericit la Ţicleni

Una dintre puţinele primării din judeţ care nu înregistrează arierate este cea din Ţicleni. Pe acest considerent, nici taxele locale nu au fost majorate. “Nu avem arierate, de aceea nu ne facem griji. Am avut şi şedinţă de consiliu local şi nu am majorat taxele şi impozitele locale”, a spus Constantin Radu, edilul din Ţicleni.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: