Referendum pentru grevă generală în CE Oltenia

Preşedintele Sindicatului „Dreptatea“ Rovinari, Nicuşor Croitoru, a demarat  procedura de consultare prin referendum pentru intrarea în grevă generală a salariaţilor de la Complexul Energetic Oltenia. Croitoru spune că decizia de a intra în grevă generală a fost luată în unanimitate de conducerea sindicatului. Liderul din Tismana s-a declarat împotriva schimbării programului de lucru de la 8 la 12 ore, dar nu este singura nemulţumire.

Liderul de la Tismana, Nicuşor Croitoru, vrea să întrebe salariaţii dacă vor să intre în grevă generală, nemulţumirile fiind condiţiile de lucru din carieră şi salarizarea din Complexul Energetic Oltenia. Sindicatul lui Croitoru are circa o sută de membri însă spune că decizia a fost luată cu unanimitate de conducerea organizaţiei. El este supărat că de o lună salariaţii de la Cariera Tismana merg pe jos până la utilajele din exploatare. Mijloacele de transport, vechi de 40 de ani, au fost scoase din carieră după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a dispus acest lucru, maşinile nefiind sigure. Pentru că cel care a sesizat ITM Gorj este Croitoru, liderul spune că acum şefii din unitate încearcă să întoarcă salariaţii împotriva sa, făcându-l răspunzător de o situaţie de care răspunde doar administraţia.

Creşte numărul accidentelor de muncă

Croitoru spune că programul de 12 ore pentru mineri nu este o idee bună. Mai mult, liderul crede că accidentele de muncă în carieră vor fi mai dese. „Problema este că oamenii nu o să poată munci 12 ore. Cine poate munci 12 ore în aceste condiţii, în minerit? Să vină un director să muncească 12 ore în carieră să vedem dacă poate. Omul abia face faţă la 8 ore. Dar la ce minţi luminate avem e posibil orice. Nu o să poată să ducă acest program, o să înceapă accidentele de muncă, concediile medicale pentru că surmenajul îşi va spune cuvântul“, a declarat acesta. Liderul din Tismana mai spune că face demersuri pentru declanşarea grevei generale. Într-adevăr, sindicatul său are doar o sută de membri, faţă de 19.000 de salariaţi cât are CE Oltenia. O sută de membri care se confruntă cu greutăţi, crede sindicalistul. Croitoru este convins că i se vor alătura şi alţi mineri. „Am avut o discuţie cu Biroul Executiv pentru declanşarea grevei generale. O să vedem, o să vorbim cu oamenii să vedem dacă sunt de acord sau nu sunt de acord cu greva. Noi trăim între oameni şi ştim ce se întâmplă în companie. Ştiu cât sunt de nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă, dar sper să aibă şi curaj pentru că oamenilor le este frică. Propunerea a fost votată în unanimitate în Biroul Executiv, dar trebuie să vedem ce spun oamenii“, a declarat acesta.

Croitoru spune că a început deja să întrebe oamenii despre grevă, dar că săptămâna viitoare va afla răspunsul lor. Liderul sindical speră că minerii vor îndrăzni să lupte pentru drepturile lor.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: