REGIONALIZAREA (V) : Telești și Câlnic, din nou împreună

Primarul din Telești, Romulus Bîldea, nici nu vrea să audă de o posibilă desființare a comunei în urma reorganizării administrativ-teritoriale a României.  Edilul crede într-o posibilă fuziune cu Câlnic, dar nu exclude nici varianta ca Telești să fie arondat la Târgu Jiu. O altă posibilitate susținută de primar este păstrarea actualei forme de organizare însă cu un număr mai mic de angajați în primărie.

În comuna Telești trăiesc circa 2850 de persoane.  Primarul  din Telești spune că susține regionalizarea, dar nu vrea să i se desființeze comuna. Mai spune că, dacă totuși se va decide acest lucru, o variantă pe care o ia în clacul este ca Telești să se comaseze cu Câlnic. “E un lucru bun. Trebuie să ne adaptăm și noi la situație, pentru că asta e noua organizare. Atâta timp cât nu se umblă la localități nu mă deranjează. Nu se știe încă dacă vor desființa comunele sub 5000 sau 10.000 de locuitori. Înainte de '90 Telești era cu Câlnic, o variantă  ar fi și cu Târgu Jiu, pentru că am 15km până în centrul Târgu Jiului. Ne afiliem cu cei de lângă noi.  Eu îmi doresc actuala formă, cu comunele așa cum sunt. Să restructureze personalul și la Telești și la Câlnic și Târgu Jiu, dar forma de organizare să rămână aceeași, dar să mergem pe economii. Refuz să cred că se va desființa comuna”, a declarat Romulus Bîldea, primarul din Telești.

Nu vrea să-și piardă fotoliul de primar

Primarul Bîldea precizează că nu este dispus să renunțe la fotoliul de primar și că va încerca să ajungă primar și în noua comună. Dacă va fi vorba de  o fuziune cu municipiul Târgu Jiu, spune că va candida pentru un post de viceprimar.  “O să candidez în continuare la postul de primar care rămâne, doar nu o să fug din țară, ne adaptăm situației. Există o vorbă, dacă muncești, găsești. Important este să nu se ia vreo măsură încât să fie mai rău pentru oameni. Dacă ne afiliază la Târgu Jiu, mai sunt posturi de viceprimar, e loc pentru toată lumea care vrea să muncească”, a spus primarul Romulus Bâldea.

Autoritățile din Câlnic vor o comasare cu Telești

Comuna Câlnic are puțin peste 1700 de locuitori. Dacă s-ar afilia cu Câlnic n-ar ajunge nici măcar la 5000 de locuitori. Chiar și așa, autoritățile locale din Câlnic nu exclud o comasare cu Telești. O variantă luată în calcul de viceprimarul din Telești, este afilierea la Rovinari.  “Având în vedere cele discutate, că se va avea în calcul o repartizarea corectă a fondurilor este un lucru bun regionalizarea asta. Ar fi bine să aparținem de Rovinari. Comunele din jurul nostru sunt tot cam de mărimea noastră. S-a vehiculat și comasarea cu Telești, s-a mai discutat, chiar și cu Ciuperceni, să ajungem la numărul care trebuie. Eu sunt de acord să ne unim aici, pe linia asta Târgu Jiu-Motru, Bălești cred că ar merge la Târgu Jiu”, a spus Grigore Cucu, viceprimarul din Câlnic.

Vor să aparțină de regiunea Olteniei

Primarul din Telești vrea ca județul Gorj să facă parte din viitoarea regiune Oltenia.“Momentan facem parte din regiunea Olteniei și aș prefera să facem parte tot din Oltenia. Ce-i mai restrâns, e mai ușor de gestionat. Dacă am o treabă trebuie să mă duc în Ardeal, prea departe, așa mă afiliez la București, mai bine o iei spre centru, spre putere, decât spre Vest”, a comentat Romulus Bâldea, primarul din Telești. De aceeași părere este și vicele de la Câlnic, care preferă ca județul Gorj să rămână tot în regiunea Olteniei. “Rămânem în Oltenia, că suntem olteni. Ne-ar încurca să aparținem de Ardeal. Aici suntem cu ai noștri”, a precizat Grigore Cucu, viceprimarul din Câlnic. 

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: