Reguli stricte pentru alegeri

Duminică, 4 mai 2025, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ziua votului vine cu un set clar de reguli menite să garanteze un proces electoral corect și ordonat.
Alegerile se desfășoară între orele 07:00 și 21:00. Alegătorii care se află în secția de votare la ora 21:00 vor putea vota până, cel târziu, la ora 23:59.
Unde votezi duminică, 4 mai
Alegătorii pot vota pe: liste permanente - în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde au fost arondați (repartizați/împărțiti pe zone conform domiciliului, pentru o mai bună administrare); liste suplimentare - în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința ori domiciliul. Alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi pot exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată într-un alt sector al municipiului decât cel în care locuiesc.
Ce este interzis să faci în secția de votare
Propagandă electorală
Nu ai voie să porți însemne, materiale promoționale (tricouri, insigne, bannere etc.) cu mesaje sau simboluri electorale. Campania electorală se încheie cu 24 de ore înainte de ziua votului.
Fotografierea sau filmarea buletinului de vot
Este complet interzis să fotografiezi sau să filmezi în cabina de vot, mai ales buletinul după ce ai aplicat ștampila. Acest gest anulează votul și poate atrage sancțiuni.
Votul în locul altei persoane
Nu poți vota în numele altei persoane, nici măcar cu procură. Fiecare alegător trebuie să își exercite votul personal. Persoanele care nu se pot deplasa către o secție de votare, pot solicita urna mobilă.
Influențarea altor alegători privind votul
Nu ai voie să influențezi sau să îndemni alți alegători să voteze într-un anumit fel, fie verbal, fie prin gesturi sau insistențe în zona secției.
Distrugerea sau sustragerea buletinului de vot
Nu ai voie să rupi, distrugi sau să iei buletinul de vot din secție. În caz contrar, riști amendă contravețională sau dosar penal.
Prezența în cabină de vot cu o altă persoană
Votul este secret. Nu este permis să intri cu altă persoană în cabina de vot, cu excepția cazurilor justificate (ex: persoane cu dizabilități), unde este nevoie de aprobare din partea președintelui secției.
Perturbarea ordinii publice
Este interzis comportamentul agresiv, scandalos sau consumul de alcool în incinta sau în apropierea secției de votare.
În caz contrar, încălcarea acestor reguli poate duce la:
Anularea votului;
Amenzi contravenționale;
Răspundere penală în cazuri grave (ex: fraudă electorală).
Vizualizări: 407
Distribuie Trimite pe WhatsApp