Rețetele electronice pun bolnavii pe drumuri

Rețetele electronice ușurează munca personalului medico-sanitar din ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, însă procedura este greoaie pentru pacienți. Acum, bolnavii nu trebuie să stea doar la coadă la ușa medicului specialist, dar și la secretariatul policlinicii pentru o ștampilă a unității un plus pe rețetă, în afară de parafa medicului.

Rețeta electronică a fost introdusă în sistemul de sănătate pentru a ușura activitatea medicului, dar să fie benefică și pentru pacient. Nu este însă așa. De exemplu, în ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu noua rețetă le dă bătăi de cap bolnavilor. După ce stau la cozi interminabile la ușa medicului specialist pentru o rețetă, trebuie să treacă apoi pe la secretariatul unității spitalicești pentru o ștampilă. „Își bat joc de noi. Au spus că e mai ușor cu rețeta asta electronică, dar de fapt e mult mai greu. Am stat la mai bine de două ore la ușa cabinetului să intru la consultație, iar apoi m-au trimis la secretariat după nu mai ştiu ce ștampilă. A trebui să caut unde este secretariatul pentru că au modificat și nu mai era unde știam eu. În loc să fie mai bine, e mai mult de umblat și pierdem timp, că și la secretariat este altă coadă”, a povestit un pacient.

Rețetele se ștampilează când la secretariat, când la fișier

Reprezentanții ambulatoriului recunosc că rețeta electronică le ușurează munca, dar îi pun pe drumuri pe pacienți. „Până în prezent dădeam rețetele în dublu exemplar, când erau tipizatele cele vechi și puneam noi ștampila pe ele înainte să le dăm la medicii specialiști, iar bolnavii nu mai veneau la secretariat. Acum nu mai putem face asta și trebuie să vină pacienții cu rețetele la ștampilat. Pentru noi, personalul medical, vreau să vă spun că este bine, ne-a ușurat foarte mult munca, dar pentru pacienți cred că este mai greu. Ideea e că rețetele trebuie să aibă ștampila unității pe ele, așa e legea”, a declarat Rodica Trăistaru, asistent șef.

Vechile rețete erau ștampilate de la secretariat și apoi ajungeau la medic tocmai pentru a-i ajuta pe pacienți. Și de această dată, personalul de la spital a încercat să facă un artificiu, dar care este tot în interesul lor. „După ora 16.00 rețetele se ștampilează la fișier. S-a luat această decizie pentru că programul de la secretariat se termină atunci. Am confecționat o ștampilă diferită de cea de la secretariat, este mai mică și stă la fișier, iar după ora 16.00  pacienții aici trebuie să-și ștampileze rețetele”, a mai spus Rodica Trăistaru.

Zilnic secretara policlinicii și personalul de la fișier ștampilează sute de rețete.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: