Revoltă: Elevii lăsaţi fără învăţătoare pleacă din şcoală!

Caz revoltător la o şcoală din Motru. O învăţătoare este obligată să plece în pensie, deşi are clasa a III-a, iar legea îi permite o prelungire a contractului de până la trei ani. Consiliul de Administraţie i-a respins cererea, deşi este singura învăţătoare cu clasă completă, pentru că este dorită de părinţii copiilor. În semn de protest, părinţii a 18 copii au făcut cereri pentru transferarea la alte şcoli. Directorul Ion Sanda este dispus să aprobe cererile, decât să ţină cont de dorinţa părinţilor de a avea aceeaşi învăţătoare pentru copii în cei patru ani. Motivul? Sunt doi titulari care ar rămâne nerezolvaţi, pentru că nu vin elevii la ei, după cum explică directorul.

Rodica Ghiaţă este o învăţătoare din Motru a cărei activitate didactică a fost recunoscută prin gradaţii de merit şi rezultate foarte bune ale elevilor săi. În urmă cu trei ani, părinţii mai multor copii din Motru au decis ca ea să fie cea care să le îndrume paşii micuţilor în primii patru ani de studiu. Învăţătoarea Rodica Ghiaţă şi-a luat acest angajament cunoscând legislaţia care îi permite să predea şi după vârsta pensionării. Ajunsă în clasa a III-a cu această serie de copii, învăţătoarea este obligată de Consiliul de Administraţie al şcolii să se pensioneze, refuzându-i-se dreptul de a continua la catedră. „La începutul anului şcolar 2012-2013, părinţii care mi-au apreciat calităţile profesionale au optat ca eu să fiu aceea care să îndrum copiilor lor primii paşi spre lumina cunoaşterii, fiind singura din cei trei colegi care mi-am format clasă. Conducerea şcolii, reprezentată de Sanda Ion în calitate de director, i-a asigurat pe părinţii elevilor că vor continua clasa a IV-a tot sub îndrumarea mea, dar în anul şcolar 2015-2016 mi-a interzis să continui în mod nedrept şi nejustificat, obligându-mă să mă pensionez”, a declarat învăţătoarea Rodica Ghiaţă.

Părinţii, solidari cu învăţătoarea

Învăţătoarea spune că părinţii nici nu vor să audă să-şi lase copiii pe mâna altui învăţător în ultimul an de studiu din ciclul primar. Aceştia au înaintat chiar şi un document conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj prin care îşi manifestă solidaritatea cu învăţătoarea Rodica Ghiaţă. „Părinţii elevilor din clasa a III-a de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Motru vă aducem la cunoştinţă că nu suntem de acord cu întreruperea activităţii doamnei învăţătoare Rodica Ghiaţă, deoarece în anul 2015-2016 copiii noştri vor fi în clasa a IV-a, clasă terminală. Dorim prelungirea activităţii doamnei învăţătoare”, i-au scris părinţii inspectorului şef al ISJ Gorj. Cum părinţii elevilor nu au primit niciun răspuns, aceştia au trecut la o măsură extremă. Au cerut conducerii şcolii transferul elevilor din această clasă la alte unităţi de învăţământ. Nu mai puţin de 18 astfel de cereri au fost depuse la secretariatul unităţii de învăţământ.

Directorul, de acord cu transferurile

Conducerea unităţii de învăţământ o acuză pe învăţătoare de manipulare şi spune că acesteia i s-a respins dreptul de a mai continua la catedră din două motive. „Primul motiv este că sunt două cereri de prelungire pe acelaşi post, iar metodologia spune că în acest caz trebuie să aibă la dosar o fişă de evaluare a activităţii profesionale didactice ştiinţifice şi niciuna din învăţătoare nu a depus acest act. În al doilea rând nu sunt elevi, nu aş face clasă pregătitoare, la noi sunt trei şcoli pe o porţiune de 300 de metri. Am doi învăţători pe seria dânsei titulari care rămân nerezolvaţi, pentru că nu vin elevii la ei”, a declarat Ion Sanda, directorul Şcolii Gimnaziale nr.2 Motru.

Cât priveşte cererile depuse de părinţi prin care cer transferul elevilor de la această unitate de învăţământ, directorul spune că învăţătoarea este cea care îi manipulează pe părinţi. ”Da, sunt cereri, dacă asta vor, pot să-i transfere, nu-i împiedică nimeni. Învăţătoarea manipulează părinţii ca să obţină prelungirea”, a spus directorul Ion Sanda.

Vizualizări: 252

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: