Revoltă la Rovinari: Nu înghiţim praf de cărbune pentru Ișalnița

Vestea că Guvernul ar avea în plan să redeschidă depozitul de cărbune de la Rovinari i-a pus pe jar pe localnicii din apropierea acestuia. Oamenii sunt disperați din cauza zgomotului și a prafului de cărbune din apropiere. Chiar dacă au început lucrările la un nou depozit de cărbune, acesta nu este gata, așa că sunt șanse mari ca vechiul depozit din Rovinari să fie deschis din nou pentru ca termocentralele să nu fie oprite în iarna care urmează.

În acest depozit ar urma să fie adus cărbune pentru termocentralele Craiova II, Ișalnița și Turceni. Guvernanţii se gândesc tot mai serios să-l redeschidă pentru a nu avea probleme cu termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia în perioada următoare. Oamenii din zonă sunt revoltaţi. “E dezastru ecologic aici. Inclusiv în casă, prin termopane, intră praful de cărbune. Copiii sunt afectați în primul rând”, a spus un rovinărean.

Jurnalistul Narcis Daju a încercat să obțină câteva explicații de la oficialii companiei, însă pentru că nu este luată încă o decizie, nimeni nu a vrut să comenteze. Localnicii din zonă i s-au plâns de condițiile în care trăiesc și au anunțat că vor ieși în stradă: „Eu am lucrat în minerit. Sunt obișnuit cu praful de cărbune. Noi nu ne dorim să se desființeze mineritul, să-și piardă oamenii locurile de muncă. De-asta l-am votat pe domnul primar că a promis că va închide depozitul. Așteptăm reacția primăriei, a zis că va scoate 5.000 de oameni în stradă. Noi bineînțeles că o să ieșim în stradă! Pentru noi, pentru viitorul copiilor”.

„Este un dezastru!”

Oamenii care locuiesc în apropierea depozitului spun că respiră praf de cărbune. De zgomotul infernal, produs mai ales noaptea, nici nu mai vorbesc. „Nu vrem să înghițim praf de cărbune pentru Ișalnița, Turceni sau alte termocentrale care nu sunt în zona noastră. Este dezastru! Ar trebui să veniți aici când se încarcă vagoanele. Atunci nu se vede. Acum e iarba verde, curată. Să veniți să vedeți o iarbă neagră sau o zăpadă neagră la Rovinari. Copiii ăștia n-au văzut zăpadă albă. Au făcut cei de la complex gardurile de protecție, panouri fonice. Scopul nu s-a atins. Noaptea scârțâie, bârâie”, s-a mai plâns un localnic.

Primarul Robert Filip a anunţat un protest cu mii de oameni în cazul în care guvernanţii vor decide să redeschidă depozitul.

Vizualizări: 4,755

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: