Ro Alert va avertiza şi fenomene meteo extreme

Tornada de la Călăraşi şi lipsa de reacţie a autorităţilor înainte de formarea acesteia a dus la modificări în sistemul Ro –Alert. Acest sistem care alertează populaţia, va transmite de acum şi alerte de vijelii puternice.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat joi că prin sistemul RO-Alert urmează să fie transmise avertizări şi pentru fenomenele meteo extreme, cum sunt vijeliile. “RO-ALERT este un sistem nou implementat şi există foarte multe lucruri de perfectat legislativ. Avem o ordonanţă care este în curs de avizare şi care vine să faciliteze după asta emiterea unor proceduri suplimentare. Numai că noi n-am aşteptat legislaţia să fie emisă ca să funcţionăm cu el şi funcţionăm pe baza unor protocoale şi pe baza unor proceduri tranzitorii până apare această ordonanţă şi care ne va permite să facem şi mai multe în viitor. Ce am stabilit cu colegii noştri de la ANM este un număr de situaţii sau câteva situaţii, precum vijeliile cu risc major de a se transforma într-un cod roşu, care sunt de cod portocaliu, dar poate să se transforme în cod roşu sau să aibă un impact major, căderi poate de grindină de dimensiuni mari şi alte situaţii de care dânşii ne informează şi noi putem trimite mesajul RO-Alert  în zona respectivă”, a declarat Raed Arafat precizând că de vineri acest sistem devine funcţional: "STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu vineri și acest lucru înseamnă că putem stabili comunicarea rapid. S-a discutat preluarea pe 112 în zonele aflate în cod, să luăm aici și să declanșăm sistemul Ro-Alert în zona respectivă. Populația trebuie să înțeleagă că nu e de joacă, să știe că va fi făcută o alertare în zona respectivă. Această legislație trebuie modificată și aici vorbim și despre Ro-Alert și DSU, numai că măsurile pe care le luăm nu vor aștepta modificarea legislației. Luăm unele măsuri pe baza unor protocoale și legislația va fi modificată în următoarele luni”.

Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă.

Vizualizări: 727

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: