Robert Filip despre cazul Dragomir: Vinovaţii să plătească

Autorităţile locale din Rovinari anunţă că vor lua măsuri după ce Grigore Dragomir, în vârstă de 57 de ani, a murit în faţa Spitalului Orăşenesc din localitate. Primarul Robert Filip critică lipsa de reacţie a cadrelor medicale în acest caz și spune că de aici înainte unitatea medicală va fi monitorizată intens. ”Cineva are o vină acolo. O să facem nişte comisii și o să încercăm în fiecare săptămână să mergem la spital”, a explicat Robert Filip, primarul orașului Rovinari, la Radio Infinit.

Reporter: Un bărbat a fost lăsat să moară de cadrele medicale de la Spitalul Orăşenesc Rovinari chiar la poarta unității medicale. Cum vedeţi acest lucru?

Robert Filip: Din păcate, situaţia este una pe cât se poate de neplăcută, dar și cât se poate de dureroasă. Nu sunt de acord, sub nicio formă, cu acest fel de tratament şi cred că, într-un fel sau altul, era obligația morală a fiecărui asistent, medic sau ce a fost acolo, în spital, în nefericita zi, ca să iasă din curte şi să îl resusciteze pe acel om. Trecem peste orice fel de acoperire pe care o avem din punct de vedere legal. Dacă avem vinovați în această speță sunt întru totul de acord ca să plătească.

Rep.: Medicul Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a criticat lipsa de reacţie a cadrelor medicale de la Spitalul Rovinari în acest caz și a spus că ar fi ieşit oricând din spital să acorde primul ajutor.

R.F.: Aceasta este și părerea mea, dar să știți că aceste probleme nu sunt doar la noi la spital, la Rovinari. După cum am mai spus, sunt de foarte multe ori nemulţumit de activitatea care este acolo și încerc pe cât pot să le dăm bani și să schimbăm spitalul. Avem proiecte depuse de 2 milioane de euro ca să putem să-l renovăm și să-l reabilităm. Am cumpărat tot timpul echipamente și tot ce înseamnă, iar doctorii pot să confirme acest lucru, dar această situaţie este de găsit în toate spitalele din țară. E o problemă de atitudine şi este o problemă majoră în sistemul de sănătate. Nu e doar la Rovinari.

Rep.: În ceea ce vă priveşte, veți lua măsuri. E și managerul unității vinovat?

R.F.: Nu pot să găsesc vinovat pe manager sau pe primar, dar cineva are o vină acolo. O să facem niște comisii și o să încercăm în fiecare săptămână să mergem la spital. Le punem acum sistem de control acces să vedem fiecare pe unde umblă și de ce umblă. Cred că problema numărul unu este să aducem cât mai mulți medici, și medici buni. Din păcate, o grămadă de medici, că sunt tineri sau cu experiență, au plecat din țară pentru că salariile erau cum erau. În momentul de față, și salariile lor sunt cât de cât corecte și ar trebui să rămână în țară. Noi acum ne apucăm de treabă, să facem un bloc de locuinţe de serviciu, să putem să le oferim acestor tineri și locuinţe şi să aducem cât mai mulți medici, pentru că necazul face ca aceşti medici să plece și nu avem cu cine să lucrăm.

Vizualizări: 3,667

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: