Tomescu răspunde acuzaţiilor legate de traficul de cărbune

Liderul de sindicat Manu Tomescu nu înţelege cum de numele lui este asociat cu al altor lideri care ar fi implicaţi în tranzacţiile cu cărbune. Cei 13.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia au dreptul să cumpere cărbune la preţul de cost, pentru nevoile gospodăriilor lor, dar se pare că există reţele prin care acest cărbune este comercializat. Tomescu spune că are şi el unele semnale de la salariaţi în acest sens, dar în nici un caz nu are vreo implicare şi chiar şi-ar dori o anchetă a companiei.

Reporter: Domnule Tomescu, cum comentaţi afirmaţiile domnului Căldărușe, precum că anumiţi lideri de sindicat ar fi implicaţi în vânzarea cărbunelui din CE Oltenia? A fost vehiculat şi numele dvs. pe reţelele sociale, alături de ale altor lideri de sindicat.

Manu Tomescu: Eu nu am nicio implicare în așa ceva. Am văzut că se fac tot felul de speculaţii şi acuzaţii în spaţiul public. Dar, în ceea ce mă privește, eu vă garantez că nu sunt implicat în așa ceva și, pentru a se afla adevărul, sunt dispus să mă supun controlului oricărei anchete făcute de Corpul de Control al companiei sau al oricărei alte instituţii abilitate. 

Mă deranjează când numele meu este băgat intenţionat în astfel de speculaţii, fără să am nicio vină. Și, repet, mă pun fără niciun fel de problemă la dispoziţia oricărei anchete făcute în acest sens. 


Rep.: Atunci credeţi că acuzaţiile domnului Căldărușe sunt nefondate? 

M.T.: Nu am spus asta. Normal ar fi ca domnul Căldărușe să aducă și dovezi care să-i susţină afirmaţiile și să dea numele sindicaliştilor implicaţi, dacă tot a ieșit în spațiul public cu această temă.  

Și eu știu anumite lucruri de la noi din termocentrală, care îmi sunt semnalate de mai mulți colegi. Iar, dacă tac, o fac doar pentru că nu vreau să le fac rău oamenilor care sunt ademeniţi, sperând să mai câştige și ei câțiva bănuţi în plus. 

Dar poate că domnul Căldărușe, dacă tot a ieșit cu astfel de acuzații în spațiul public, o să facă și  demersuri oficiale prin care să ceară să fie făcute controale și anchete pentru a se afla adevărul în această privinţă.


Rep.: Deci admiteţi că astfel de practici există la ora actuală în CE Oltenia? 

M.T.:  Am spus ce am avut de spus în ceea ce priveşte persoana mea, că nu am nici cea mai mică implicare în treaba asta. Sunt supărat când numele meu este băgat în tot felul de sondaje fictive și sunt votat chiar de lideri din SMEO, precum că m-as ocupa cu așa ceva. Tot timpul sunt aruncate în spațiul public tot felul de speculații în ceea ce privește CE Oltenia și salariații acestei companii. Unele pot fi adevărate, iar altele false. Normal ar fi ca cei care fac astfel de speculații în spațiul public să aducă și dovezi și chiar ei să demareze acțiuni care să confirme că ceea ce afirmă dumnealor este și adevărat.  Eu ca lider de sindicat și ca salariat al acestei companii tot timpul am căutat să îmi protejez colegii și compania în care noi toți lucrăm să ne câștigăm pâinea. Încerc să ajut oamenii atât cât pot și încerc să-i reprezint ca lider de sindicat, într-un mod cât mai cinstit și corect. Eu pot să vă garantez dumneavoastră, opiniei publice și, nu în ultimul rând, colegilor din CE Oltenia că, în ceea ce mă privește, eu nu sunt un sindicalist care să am firme private de transport sau de orice altceva care să aibă afaceri cu CE Oltenia. Nu sunt nici sindicalist mason și nici sindicalist membru al vreunui partid politic. Nu am avut beneficii ascunse și nici nu am promovat profesional de pe urma funcțiilor mele sindicale. Singura mea politică este de a le apăra drepturile și interesele membrilor din Sindicatul Energia Rovinari, atât cât pot de la nivelul meu și atâta timp cât le voi fi lider alături de ceilalți colegi în acest sindicat. Și, chiar dacă o să fiu considerat în continuare un idealist sau poate chiar un lider de sindicat naiv pentru vremurile astea, mă încăpăţânez în continuare să cred într-o muncă și luptă sindicală, cinstită și corectă, susţinându-mi principiile în care cred, atât cât pot, fără ipocrizie și impostură. 

Vizualizări: 2,056

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: