Romanescu se gândeşte să renunţe la tabăra de sculptură

Tabăra de sculptură organizată de 17 ani la Târgu Jiu ar putea să nu mai aibă loc de anul viitor. Primarul Marcel Romanescu are în plan să împartă în alt mod banii pentru cultură. Susţine că operele rezultate până acum din aceste tabere ar fi suficiente pentru oraş.  „Să creăm pe bandă rulantă obiective de genul acesta nu este în regulă”, a transmis Romanescu.

Primarul Marcel Romanescu a dat de înţeles că ar vrea să pună capăt acestei tradiţii începute la Târgu Jiu în 2001: „Anul viitor aş vrea să distribui fondurile pe cultură în alt mod. Uitaţi-vă că am folosit patru miliarde (n.r. lei vechi) în fiecare an pentru tabăra de sculptură de la Târgu Jiu. Ne-am ales cu şase, şapte opere, însă cred că sunt suficient de multe realizate în Târgu Jiu”.

Edilul a venit şi cu alte variante. Pe toate va trebui să le prezinte consilierilor locali, anul viitor, când se va discuta bugetul de cheltuieli pentru 2019. „Ar trebui să ne gândim la altceva. Din punctul meu de vedere, ar trebui, în fiecare an, să ne gândim la un obiectiv. Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Haideţi să construim undeva un proiect pentru a sărbători cum se cuvine acest mare eveniment. Anul viitor, va fi altul. Poate sărbătorim 100 de ani de la naşterea unei personalităţi gorjene. Putem să-i alocăm o anumită sumă şi să facem un concurs de proiecte pentru a putea să-i construim un bust. Ca să creăm pe bandă rulantă obiective de genul acesta, realizate la tabăra de sculptură, din punctul meu de vedere, nu este în regulă. Voi face tot ceea ce depinde de mine să schimb acest lucru. Nu ştiu cum îmi vor trece aceste proiecte, dar încerc”, a mai transmis Romanescu.

Reacţia viceprimarului Adrian Tudor nu a întârziat să apară. „Mă bucură faptul că nu a fost primar când a venit Brâncuşi să facă operele de la Târgu Jiu, că nu ştiu dacă ar fi reuşit Brâncuşi să le realizeze. Se află într-o gravă eroare privind sumele cu care se realizează tabăra de sculptură. Vorbim de nişte simpozioane de sculptură şi pictură, nu doar de sculptură. Dacă sunt alte idei, foarte bine, stăm de vorbă, dar trebuie să-şi asume domnul primar faptul că dosarul depus la UNESCO, atelierele Brâncuşi, tabăra de sculptură şi pictură au un cuvânt greu de spus deoarece arată că opera lui Brâncuşi de la Târgu Jiu a generat un curent în arta modernă şi dacă noi putem să fim gazda unor opere de artă asta înseamnă că reuşim să facem ceva demn de a duce numele şi geniul lui Brâncuşi mai departe”, a explicat Adrian Tudor.

Viceprimarul n-ar avea nimic împotriva unor idei noi, dar nu este de acord să se renunţe la această tabără. „Pun declaraţia asta pe seama faptului că primarul n-a venit nici măcar o clipă la simpozioanele respective pentru a asculta ce spun artiştii străini şi criticii de artă. Putem discuta să nu mai facem sculptură mare, ci sculptură mică. Putem face ceramică, dar nu putem să renunţăm, pentru că deja Târgu Jiul şi-a câştigat un nume la nivel mondial prin organizarea acestor simpozioane”, a încheiat Tudor.

Vizualizări: 770

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: