Romanescu: Sondajul PSD dă peste cap toate teoriile statisticii

Procentele înregistrate de politicienii gorjeni la capitolul “Încredere” din sondajul de opinie comandat de PSD Gorj sunt extrem de comentate, în special de către politicienii social-democraţi. Unele dintre procentele obţinute de politicieni sunt interesante. Un exemplu ar fi la PNL, unde Claudiu Săftoiu, paraşutat de la Bucureşti, are mai mult decât Dian Popescu. La fel la PDL, oamenii au mai multă încredere în Marcel Romanescu decât în preşedintele Ion Ruşeţ. Romanescu cataloghează acest sondaj ca fiind “un sondaj de vară”.

Ce părere aveţi despre procentele de la capitolul “Încredere” din sondajul PSD Gorj?

Ţinând cont de faptul că a fost făcut de către PSD era normal ca în urma acestui sondaj reprezentanţii partidului, nu toţi, o parte dintre ei, să se situeze pe o treaptă destul de înaltă, cu un procent destul de ridicat. În rest… E adevărat că este o discrepanţă foarte mare dacă ne raportăm la sondajul de săptămâna trecută în care apărea intenţia de vot. O dată apari cu o notorietate de aproape 70%, după aceea cu o credibilitate de 16% şi ultima dată cu o intenţie de vot de 2%. Dacă mă uit la unii dintre reprezentanţii PSD, dacă punem şi marja de eroare, depăşesc 100%, ceea ce, cel puţin din calculul matematic, acel sondaj nu poate să fie relevant.

Poate fi credibil acest sondaj?

E un sondaj de vară, lejer, aşa, făcut presupun într-un birou, nu pot altcumva să-l comentez pentru că nici nu are rost să suporte prea multe comentarii din partea oamenilor care mai iau în calcul astfel de modalităţi de sondare. Cel mai bun sondaj este cel de la urne, până acolo toate aceste aşa zise sondaje lasă un gust amar populaţiei în primul rând, nu neapărat celor care au fost sondaţi.

Spuneaţi că nu au nu sunt posibile aceste procente....

Eu, la bază sunt matematician şi statistician prin doctoratul pe care l-am făcut. Urmărind acest sondaj, credeţi-mă că toate teoriile matematicii şi statisticii sunt date peste cap. Deci, nu poate nimeni să găsească o interpretare logică a acestui sondaj. Din ce am văzut, culmea este că, cei mai nemulţumiţi de sondaje sunt membrii USL, nu neapărat membrii care au fost sondaţi din celelalte partide.

De ce credeţi că a fost dat publicităţii?

Eu cred că întreg sondajul e aruncat la derută. Orice rezultat care este dat în acest moment opiniei publice este un rezultat fals, fals, fals. Este o modalitate de manipulare a opiniei publice, dare eu presupun că şi gorjenii ca şi cetăţenii de la nivel naţional, au o modalitate prin care pot să realizeze că nu din sondaje iese rezultatul. Cred că după 20 de ani ştiu foarte bine ce trebuie să voteze şi cu cine trebuie să voteze şi se lasă mai puţin manipulaţi de astfel de sondaje.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: