România nu se termină la granița comunei Bălești

Patru primari liberali au fost sâmbătă aplaudacii premierului Viorica Dăncilă la Târgu Jiu. Primari care se dau cu sufletul la liberali și doar cu trupul la PSD, chipurile pentru a obține nu știu ce finanțări pentru lucrări de interes public.

Mădălin Ungureanu, primarul liberal din Bălești, a uitat probabil câte i-au făcut cei de la PSD pentru a-l împiedica să câștige alegerile. Și a uitat probabil câți colegi de-ai lui de partid l-au ajutat, riscând să cadă în dizgrația pesediștilor de atunci. Până la urmă, dacă Mădălin Ungureanu a decis să treacă la PSD nu ar fi nicio problemă, dar să te dai liberal și să te duci să aplauzi la PSD, cu nici zece zile înainte de alegerile europarlamentare, înseamnă că nu îți pasă decât de tine și cel mult de localitatea ta. Doar că țara asta nu se termină la granița comunei Bălești. România se îndreaptă spre o criză profundă, pe care primarii o simt, pentru că sunt gestionari ai banului public. La fel cum o simt cei care își administrează afacerile sau cei care își drămuiesc bugetul familiei.

Până la urmă, un partid politic este o familie. Atunci când familia ta politică este implicată într-o luptă electorală, când Rareș Bogdan bate țara în lung și-n lat vorbindu-le oamenilor despre nenorocirile pe care le fac Dragnea și Dăncilă, iar tu te duci să îi aplauzi, înseamnă că nu îți respecți familia politică.

Scuza asta folosită de primari, cum că pentru ei interesul comunității este mai presus de orice, nu ține. Să se ducă la PSD dacă acolo li se pare că își pun proiectele în practică, nu să fie ziua hoți și noaptea popi.

De decență a dat dovadă primarul din Turceni, Cristina Cilibiu. Este primar PSD, dar și-a asumat public că face politica ALDE. A demisionat de la conducerea partidului, pentru a lăsa PSD să își formeze echipă, dar mai rămâne câteva luni membru simplu în partid, pentru a nu-și pierde mandatul. Un comportament decent, pe care îl pot înțelege și alegătorii, dar și partidul din care pleacă.

De ce nu face asta și primarul ALDE din Drăguțești, care a trecut și el cu arme și bagaje la PSD? Pentru că este o modă printre primari să joace cu mai multe partide, sperând că acestea nu își pregătesc candidați pentru viitoarele alegeri. Este ăsta un comportament corect? Desigur, nu!

Înțeleg din reacțiile publice că la PNL Gorj nu este mare supărare că primarii liberali o aplaudă pe Dăncilă, în plină campanie electorală. Cei de acolo au o filosofie de genul: dacă își fac datoria și aduc voturi la partid, pot să facă ce vor. O filosofie greșită, pentru că un partid trebuie să arate că este profesionist, credibil, cu principii. Un partid și liderii lui trebuie să inspire oamenii, să fie modele demne de urmat. Ori, dacă principiul este “mă fac frate cu dracul până trec puntea”, să nu se mire liberalii și pesediștii că jumătate din voturi se duc spre partidele înființate în ultimii ani.

Vizualizări: 1,340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: