Maneaua de campanie, cu simboluri rusești

Maneaua electorală nu este o noutate în politica românească. A avut și Băsescu maneaua lui când se lupta cu Mircea Geoană pentru funcția de președinte, acum a venit rândul lui Dragnea. Rețeta clasică, niște rime stupide pe o muzică proastă cântată de Nicolae Guță, nu poate fi decât un succes la un anumit tip de electorat.

Interesante în videoclipul lui Guță au fost imaginile, mai mult decât versurile. În videoclip apar secvențe cu drapelul Federației Ruse, iar acolo unde versurile spun despre tinerii care se vor întoarce în România, apare o aeronavă Aeroflot, companie aviatică rusească.

Pe canalul de youtube scrie că producția a fost realizată la comanda PSD. Nu știm dacă este așa, cert este că secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a distribuit-o intens, spunând că îi place “mult, mult de tot”.

Lucrurile astea nu pot fi întâmplătoare într-o campanie electorală cu o miză atât de mare, alegerile din 26 mai urmând a stabili noile raporturi dintre Uninea Europeană și celelalte puteri: Rusia, SUA, China. Maneaua lui Guță pare o închinare a lui Dragnea la picioarele Rusiei.

Peste această închinăciune vine discursul tot mai anti-occidental al lui Dragnea, cu niște aberații care aveau trecere în anii 90. Și totuși, după trei decenii, Dragnea vine în discursul public cu afirmații gen: ”Cei din occident sunt supărați pentru că renovăm și construim școli, modernizăm educația și copiii noștri au șansa să fie mai educați și să intre în concurență cu copiii lor”. Nimic despre abandonul școlar, nimic despre mediile din ce în ce mai mici la bacalaureat, nimic despre violența tot mai mare în școli, nimic despre consumul de tutun, alcool și droguri la vârste fragede. Nimic despre problemele reale din școli, clădirile în sine fiind la un nivel decent de mulți ani.

Dragnea și PSD sunt pe un trend descendent, iar ultimele două săptămâni de campanie mai pot schimba câte ceva în opțiunile electoratului. Dragnea pare însă să meargă pe urmele lui Ponta în 2012, când fostul candidat al PSD la alegerile prezidențiale făcea prostie după prostie, reușind între cele două tururi nu doar să piardă avansul de 10% față de Iohannis, dar și să fie la zece procente în urma lui.

Galerie foto



Vizualizări: 1,629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: