Nu Gorjul e roșu, politicienii sunt blatiști

PSD a luat în 2016 cinci parlamentari din șapte în Gorj. Între timp doi au plecat la Pro România, dar au luat unul de la ALDE. Azi, PSD are patru parlamentari, Pro România 2 și PNL unul. PSD are cu ALDE și PSRo majoritatea în Consiliul Județean Gorj și în consiliile municipiilor Târgu Jiu și Motru.

Aparent, Gorjul e roșu, dar realitatea nu mai este asta de ceva timp. De vreo zece ani. În 2017 a fost evident pentru toți, când liberalul Marcel Romanescu a câștigat cu un scor zdrobitor Primăria Târgu Jiu, în ciuda lipsei de implicare a Partidului Național Liberal.

Cumva, blaturile PNL cu PSD nu au mai funcționat în 2017 din cauză că Marcel Romanescu și-a făcut propria echipă de campanie, propria strategie. Ce s-a întâmplat cu un an mai devreme, în 2016? De ce atunci PSD a câștigat cinci parlamentari din șapte? Pentru că PNL, partid care ar fi trebuit să se bată cu PSD, și-a bătut joc de electorat și l-a pus pe listă pe Tudor Barbu, iar celelalte partide nu au prea contat.

Cu câteva luni înainte, în vara lui 2016, PNL propunea la Târgu Jiu un alt candidat în bătaie de joc, pe Octavian Lupulescu, care a reușit performanța de a fi învins și de Marian Rotaru de la PSRo, care nu avea echipă și era singur pe străzi.

Dintotdeauna, liderii politici de la Gorj fac înțelegeri cu PSD. Își asigură și ei câteva fiefuri, iar în schimb promit PSD județul pe tavă. Să nu uităm că PSD singur nu a avut majoritate la ultimele alegeri în Consiliul Județean Gorj, cam de când și-a cumpărat Călinoiu niște liberali pentru a rămâne preșdinte, iar acum aceiași liberali cică fac opoziție.

Nu doar blaturile politicienilor de opoziție asigură succesul PSD, ci și folosirea abuzivă a unor instituții publice. Iar ceea ce a pățit Dan Diaconescu la Gorj în 2012 e de manual. Poliție, procuratură, servicii, instituții, totul a fost pus la bătaie pentru ca Ponta să nu piardă în fața vedetei de televiziune.

Care este situația astăzi în Gorj? Unele sondaje arată un PSD la 40%, un PNL la jumătate, un ALDE, un USR-PLUS, un Pro România și un PMP peste pragul electoral. Asta înseamnă un PSD extrem de puternic, câtă vreme partidul este în picaj la nivel național, dar la Gorj primarii se înghesuie la masa social-democraților.

Am fost zilele trecute la o conferință a unor lideri naționali ai USR-PLUS și am încercat, alături de colegul meu Narcis Daju, să le explic că Gorjul nu e roșu, dar că partidele trebuie să le ofere variante alegătorilor. Nu ne-au crezut când le-am spus că USR-PLUS aproape că nu există la Gorj. Chiar cred că am supărat puțin liderii locali. Dar, câtă vreme USR Gorj are după patru ani un singur comunicator în Gorj, iar PLUS Gorj este condus de gorjeni tineri și mișto, dar care nu locuiesc în Gorj, cele două partide nu vor putea oferi o alternativă. Au o listă valoroasă de europarlamentari, care cu certitudine va lua voturi și în Gorj, dar pentru alegerile din 2020 cele două partide nu au conturat nicio ofertă la nivel de Gorj.

Și atunci, ce să alegem? La PNL este o ceartă permanentă între principalii doi lideri, Vîlceanu și Romanescu, ALDE face opoziție partidului cu care este în alianță - PSD, Pro România e un PSD mai mic, PMP rămâne un partid de buzunar.

Electoratul din Gorj vrea o schimbare, o analiză atentă a votului din ultimii zece ani arată asta. Politicienii sunt cei care nu îi oferă alternativa de care are nevoie.

Vizualizări: 3,614

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: