România, pe primul loc la capitolul "mame minore"

România are aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană, sub 2% dintre acestea beneficiind de servicii publice de asistenţă socială, conform unei cercetări a organizaţiei Salvaţi Copiii.

"Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, ţară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre: datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situaţie înainte de a împlini 15 ani. Situaţia este cu atât mai critică, cu cât mai puţin de două procente dintre acestea spun că au interacţionat cu serviciile publice de asistenţă socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvaţi Copiii România", se arată într-un comunicat al asociaţiei transmis, marţi, AGERPRES.

Analiza privind condiţiile de viaţă, locuire şi stare de sănătate a gravidelor, copiilor şi mamelor cu copii sub 5 ani din mediul rural, realizată sub forma unei anchete sociologice şi lansată marţi, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România şi Administraţia Prezidenţială, relevă câteva aspecte cronice şi cu repercusiuni sociale: 83% dintre mamele minore nu mai frecventau şcoala la momentul completării chestionarului. Dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină.

Aproximativ 20% dintre gravidele şi mamele minore afirmă că locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului, însă sub două procente dintre acestea sunt căsătorite legal. Aproape 70% dintre respondenţi afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere.

La nivelul întregului eşantion, doar 1/3 dintre respondenţi afirmă că au grup sanitar în locuinţă, procentul fiind semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor cu mame minore.

Vârsta tatălui la naşterea copilului, în cazul mamelor minore, este în medie cu aproximativ 5 ani mai ridicată, de 20,6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% dintre cazuri.

Metoda de culegere a datelor a fost faţă în faţă, la domiciliul subiecţilor. Grupurile ţintă au fost reprezentate de beneficiari ai programelor Salvaţi Copiii. Mărimea eşantionului a fost de 1.122 de persoane, dintre care 136 de mame sau persoane gravide cu vârsta sub 18 ani. Perioada de culegere a datelor a fost noiembrie 2019 - ianuarie 2020.

Vizualizări: 744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: