Romii din Meteor, campioni la fotbal și petreceri!

Un banal meci de fotbal dintre două echipe de amatori a căpătat sâmbătă seara o importanță maximă pentru romii din Târgu Jiu, dar și pentru cei din Sibiu. Echipele celor două orașe s-au întâlnit pe terenul de la Bălești și, sub privirile autointitulatului rege Daniel Cioabă, au jucat cea mai importantă partidă din campionatul propriu înființat de Casa Regală de la Sibiu în această primăvară, miza finală fiind o cupă din aur în valoare de 10.000 de euro.

Meciul dintre Inter Meteor și echipa din Sibiu a lui Cioabă trebuia să înceapă la ora 17.00, dar la acea oră oaspeții erau încă departe de Târgu Jiu și de abia pe la 19.00 s-a dat startul partidei. Daniel Cioabă nu a venit cu vreo limuzină de lux, ci cu un autocar, împreună cu fotbaliștii săi, pe terenul de la Bălești fiind primit cu carafe de vin alb și muzică de petrecere.

fotbal_romi_3Până să înceapă meciul, romii din Meteor s-au pregătit cum au știut ei mai bine pentru a-l întâmpina pe regele Cioabă, cel care de curând este și președinte al Federației de Fotbal a Romilor din România, FFRR fiind și organizatorul meciului de sâmbătă seara. Peste 1.500 de sarmale au fost aduse la mesele amenajate la marginea terenului de fotbal din Bălești, alături fiind oale cu „friptură în prostie”, adică multă, după cum spuneau gazdele, și berbecuți la tavă, romii neuitând că Cioabă se dă în vânt după fasole cu cârnați și costiță afumată.

Meciul meciurilor

Până să treacă la masă și să se bucure de mâncarea bună și muzica lăutărească, romii au urmărit mai întâi partide de fotbal la care cei mai mulți dintre suporteri erau femei. Țigăncile s-au îmbrăcat cu cele mai alese costume, s-au urcat în taxi și au venit la Bălești ca la petrecere, cele mai în vârstă dintre ele constatând că tinerii au o schimbare de mentalitate față de cei mai în vârstă. „N-am mai văzut eu meciuri de fotbal la țigani, dar ai noștri vrea să facă și ei folbal, că am învățat și noi după Jiji Becali. E bine că joacă că au o preocupare”, a spus, cu greșelile de rigoare, o țigancă mai în vârstă.

fotbal_romi

Cu gura căscată a rămas nu doar aceasta, ci și localnicii din Bălești, care s-au strâns la marginea terenului de fotbal cu mic cu mare pentru a vedea dacă Cioabă are sau nu echipă bună de fotbal. Cătălina Mogoș are 80 de ani și era pentru prima dată când vedea o echipă a romilor jucând o partidă de fotbal. „N-am mai văzut eu din astea și, vorba aia, am 82 de ani. Am venit aici să văd ce n-am mai văzut”, spunea bătrâna, în timp ce o vecină a sa era dornică să îl vadă pe regele țiganilor. „Venii că auzii că joacă echipele astea, Meteorul cu Sibiul, și vreau să văd, că e la noi în comună. Am auzit că au apoi masă cu berbecuți la proțap, dar alea nu e pentru noi, e numai pentru cine joacă”, a spus Elena Fecioru.

Cupa lui Cioabă și victoria Meteorului

Meciul de sâmbătă seara a avut o miză mare pentru cele două formații pentru că înaintea acestei partide Meteorul era pe locul doi, iar Sibiul era lider în clasamentul de 8 echipe înființate de romi după ce Daniel Cioabă a înființat FFRR. Acum regele a anunțat că, pe 8 septembrie, la Costești, pune la bătaie o cupă din aur, în valoare de 10.000 de euro. Suma pare ridicolă pentru unii dintre romii înstăriți veniți ca suporteri ai celor din Meteor. „Nu e ceva neobișnuit, nu știu ce sumă mare. Ce e 10.000 de euro? E o sumă mică. Păi numai pentru organizarea de azi am cheltuit noi vreo câteva mii de euro, cu transportul, cu muzicanții, cu masa, cu tot ce s-a făcut aici, așa că 10.000 de euro nu e cine știe ce”, a spus unul dintre spectatorii aflați pe marginea terenului, pe o bancă adusă chiar în lanul de grâu din spatele suprafeței de joc.

Daniel Cioabă spune că după finala din 8 septembrie cupa nu va fi dată spre păstrarea echipei câștigătoare, ci unei persoane de încredere din orașul care va câștiga trofeul. Autointitulatul rege spune că vrea să evite astfel eventuala topire și vânzare a aurului, el fiind convins că, peste ani de zile, valoarea cupei va fi mult mai mare. Până atunci acesta recunoaște că, momentan, cei de la Inter Meteor au șansele cele mai mari să câștige cupa, mai ales că sâmbătă seara i-au învins cu 4-1 pe cei din Sibiu, trecând pe primul loc în campionat. Cioabă i-a felicitat pe jucătorii care au învins chiar echipa sa, meciul fiind pe placul suporterilor. S-a râs mult atunci când jucătorii gafau sau ratau copilărește, dar suporterii gazdelor au avut și pentru ce să se bucure, victoria fiind a celor din Meteor.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: