ROMÂNIE CENTENARĂ, cât ai de gând să mai lași ANSAMBLUL BRÂNCUȘI pe mâna TICĂLOȘILOR PROȘTI de la Târgu Jiu?

Marți, 4 septembrie a.c., câteva capodopere Brâncuși care valorează sute de milioane de euro au fost la un pas de a fi luate de ape sau de a fi sfărâmate de pluțile care s-au prăbușit în Parcul Brâncuși din Târgu Jiu.

Canalizarea e complet nefuncțională, deși autoritățile locale au cheltuit circa 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru ”modernizarea” ei. 

În Parcul Brâncuși n-a călcat niciun specialist în amenajări peisagistice, în ultimii 10 ani, pluțile seculare se frîng una după alta și parcul devine din ce în ce mai chel, sub privirile bovine ale autorităților locale. 

O astfel de plută a căzut marți peste un grup de sculpturi din așa-numita Alee a Scaunelor. Din fericire, fără să provoace distrugeri.

Pericolul, însă, rămâne, fiindcă autoritățile nu contenesc în a demonstra continuu că Brâncuși, la Târgu Jiu, e o imensă povară, pe care nu pot și nu vor să o ducă înspre generațiile viitoare. 

Distrugerea Ansamblului Brâncuși pare să fie ordinul de zi pe unitate, pentru aceia care mimează că ”se ocupă” de capodoperele lăsate aici de Titanul din Hobița.

Colac peste pupăză, președintele Iohannis patronează în octombrie un congres al brâncușiologilor, în fapt o festivitate comunistă, în cadrul căreia Brâncuși, săracul de el, va fi declarat încă o dată, în unanimitate, genial. 


Dar cel mai grav e că Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Consiliul Local și Primăria Târgu Jiu au redepus dosarul de candidatură al Ansamblului Brâncuși pentru Lista UNESCO, în condițiile în care operele sunt nerestaurate, nepuse în valoare și total disparate pe o Axă Brâncuși care devine din ce în ce mai greu circulabilă pietonal. Nici vorbă de o Via Sacra a artei moderne, nici urmă de serenitate, nici urmă de un traseu inițiatic. 
Târgu Jiul de azi a ajuns o imensă țigănie, în care te împiedici de maidanezi, de boschetari, de magazine de haine second hand, de cazinouri și de vânzători ambulanți la tot pasul. 
Dacă i-ați vedea pe cei care conduc orașul și județul lui Brâncuși, ați înțelege de ce e nevoie fie să luați Ansamblul Brâncuși de-aici, fie să le interziceți lor să se mai ”ocupe”, atât de ”gingaș”, de El.

Narcis Daju

Vizualizări: 2,789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: