Roşca: Noul sindicat va avea Curte Constituţională

Juriştii din Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) şi-au făcut propria Curte Constituţională. Aceasta este o prevedere din statutul sindicatului ce urmează să fie înfiinţat prin fuziunea a 11 organizaţii. Astăzi, la un restaurant pe Insuliţa de pe Jiu, are loc congresul de înfiinţare al Sindicatului Mine Energie Oltenia, la care vor participa 800-1.000 de persoane, după cum spune Roşca. Norma de reprezentare la congres e de 1 la 25 şi atunci rezultă că acest sindicat are mai mulţi membri decât numărul angajaţilor CE Oltenia.

Liderul sindical de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a declarat la o emisiune la un post local de televiziune că noul sindicat nu va fi controlat de preşedinte, în cazul acesta de Ion Ruşeţ, ci de majoritate, fiind instituit un organ de control asemănător Curţii Constituţionale. „Domnul Ruşeţ va trebui să fie votat. Pe de-o parte. Pe de altă parte, avem atâtea prevederi la statutul acesta pentru că am înfiinţat oarecum şi o Curte Constituţională, de verificare a hotărârilor în baza statutului. O să putem să verificăm absolut tot şi hotărârile nu se ia decât cu 50 la sută plus unu şi de un om“, a declarat acesta.

Ce conţine statutul

Congresul de înfiinţare al sindicatului va avea loc astăzi şi Nelu Roşca spune că ar putea participa până la 1.000 de persoane. Iniţial, liderii acestui grup de iniţiativă au spus că norma de  reprezentare va fi de 1 la 25 de persoane, ceea ce înseamnă că la acest moment SMEO numără peste 25.000 de membri, ori compania are 19.000 de salariaţi.

La congres se va discuta statutul noului sindicat. Liderii care au aderat la acest proiect au prevăzut în statut că rămân coordonatori ai zonelor până la expirarea mandatului de preşedinte de sindicat. Adică Nelu Roşca la Roşiuţa, Nicolae Bădiţă la Lupoaia, Eugen Iovan la Turceni, etc. Asta deşi liderul Ion Ruşeţ a menţionat că va fi aleasă o conducere provizorie, pentru şase luni, iar prin vor fi organizare alegeri prin vot direct. De asemenea, preşedintele SMEO nu poate avea mai mult de două mandate. 

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: