Rromii vor şi ei să se şcolească

Tinerii de etnie rromă din Gorj sunt interesaţi să se şcolească. Dacă în alţi ani cu greu găseai printre studenţi şi un tânăr de etnie rromă, anul acesta locurile speciale pentru rromi, scoase la concurs în facultăţile din Tg-Jiu au fost ocupate în totalitate încă din prima sesiune de admitere. Ca în orice grădină, există şi uscături, astfel, dacă unii merg la facultate, alţii au grijă de copii, de copii lor pentru că renunţă la şcoală pentru a se căsători. 

Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Tg-Jiu a scos anul acesta la concurs 13 locuri pentru rromi. Se pare că în Gorj sunt tineri de etnie rromă care conştientizează cât de dificil este să trăieşti fără a şti a scrie sau a citi şi s-au înscris la o facultate. "Ministerul Educaţiei a acordat pentru anul universitar 2009-2010, 13 locuri speciale pentru candidaţii rromi la admiterea în facultăţile din cadrul Universităţii "Constantin Brâncuşi", toate locurile fiind ocupate. O dată intraţi, tinerii rromi nu vor plăti taxe de şcolarizare pe durata studiilor" susţine Dorel Chiriţescu prorector Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Tg-Jiu.
Din cei 13 viitori studenţi de etnie rromă ai Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Tg-Jiu, opt au ales Facultatea de Drept, doi Facultatea de Ştiinţe Economice, alţi doi Facultatea de Inginerie iar unul s-a înscris la Facultatea de Sport.
Tinerii de etnie rromă pot ocupa şi un loc dintre cele disponibile pentru români, numai că, trebuie să scoată bani din buzunar pentru a plăti taxa de studii. 
Dacă unii se luptă să obţină o diplomă de absolvent de studii superioare, alţi tineri de etnie rromă renunţă la şcoală după un an doi de cursuri. "Sunt rromi care îşi căsătoresc copii la o vârstă fragedă. O dată ce îşi întemeiază o familie, tinerii renunţă la şcoală, ne bucurăm însă că numărul lor scade de la an la an" declară Constantin Gârdu, inspector şcolar pentru minorităţi ISJ Gorj. Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj aşteaptă finanţare pentru un proiect intitulat "Învăţăm Împreună", proiect prin care elevii de etnie rromă de la doua şcoli din Tg-Jiu, respectiv Şcoala Nr 4 şi Liceul de Muzică, care au probleme cu învăţatul să poată să rămână după program pentru a face meditaţie gratuită.


Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: