Rucsac cu airbag pentru salvamontiştii gorjeni

Salvamontiştii care merg să caute persoane surprinse de avalanşe au dotări noi. Acestea le sunt de mare folos în momentul în care sunt surprinşi sub zăpadă. O demonstraţie a fost realizată, miercuri, la Rânca în cadrul unui amplu exerciţiu organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj.

Vorbim despre un rucsac cu un dispozitiv asemănător airbagului de la maşină. „Acesta are o manetă. La acţionarea acesteia, o butelie umflă, în doar câteva secunde, un airbag de 100-200 de litri fixat de rucsac, iar acesta menţine corpul la suprafaţă. Acestea sunt folosite mai puţin la noi în ţară. S-a constatat că 97% din cei care au fost surprinşi de avalanşă şi au avut un astfel de dispozitiv au supravieţuit”, a spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Salvatorii montani au participat la un exerciţiu la Rânca. Au fost nevoiţi să caute mai multe victime surprinse de zăpadă. Au avut la ei sonde, lopeţi şi au fost ajutaţi de câinele Recco, pregătit pentru astfel de misiuni.

La Rânca, au fost implicate toate forţele de ordine. Zeci de pompieri, jandarmi, drumari, medici, poliţişti şi voluntari au fost implicaţi într-un scenariu amplu pus la punct de ISU Gorj. Un cutremur care s-a produs în judeţul Vrancea a afectat şi judeţul Gorj, iar la munte au avut loc mai multe avalanşe. Sub zăpadă au fost prinse mai multe persoane. Alţi turişti au rămas blocaţi în pensiuni din cauza dărâmăturilor, alţii s-au rătăcit pe munte. Salvatorii au intervenit ca la carte şi sunt convinşi că ar putea face faţă unei situaţii reale chiar dacă se roagă ca scenariul pus în aplicare de ei să nu devină realitate vreodată.

Vizualizări: 431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: