Rugăciuni pentru ploaie în bisericile din Gorj

Vremea extrem de secetoasă şi temperaturile de peste 35 de grade Celsius din ultimele săptămâni i-au adus pe gorjeni în situaţia de a le cere preoţilor să ţină slujbe speciale, prin care să se roage pentru venirea ploii. La un an de la viiturile care au măturat Gorjul de la un capăt la altul, orice strop picat din cer ar fi o binecuvântare la actuala secetă, duminică dimineaţă la biserica din Bârseşti oamenii venind alături de preot şi rugându-se, părintele Constantin Aniţescu fiind un slujitor al Domnului care „a adus” ploaia şi în anii trecuţi.

Biserica din Bârsești nu a fost plină ieri până la refuz, dar zecile de persoane venite aici s-au rugat pe parcursul slujbei speciale pentru ploaie. Preotul Anițescu a rostit rugăciuni, cerându-i lui Dumnezeu milă și ploaia care să salveze recoltele și așa compromise de seceta prelungită. Oamenii s-au strâns alături de acesta pentru că știu din anii trecuți că rugăciunile le-au fost ascultate în momente similare și ploaia a venit la câteva ore după terminarea slujbei. „A plouat, asta s-a întâmplat după slujbă acum câțiva ani. Nu credeți? Vă spun eu că a plouat. Și a mai fost și altă dată. Avem un preot foarte bun, noi suntem mai răi”, a spus o bătrână venită la biserică să se roage.

Secetă prelungită

Credincioșii mai în vârstă spun că la începutul anilor 2000 a mai fost o astfel de secetă prelungită, în ultimii ani verile călduroase având parte totuși de precipitații în cantități normale. Acum nimeni nu mai știe când a plouat ultima dată la Târgu Jiu, iar asta se vede și prin grădini sau pe câmp, unde culturile sunt pârjolite. „Nu mai știu când a plouat ultima dată bine. Cred că a fost prin primăvară, dar nu mai știu când. Oricum sunt vreo trei luni de când nu a dat picătură de apă, iar ce a mai căzut așa câte 2-3 minute nici nu s-a simțit. E o secetă nu mare, foarte mare. De la robinet nu putem uda că luăm amendă, în fântâni nu mai este, nu știu ce ne vom face”, a spus o localnică.

Oamenii resimt temperaturile ridicate din această lună nu doar pe pielea lor, ci și în grădini, unde situația este gravă, culturile fiind compromise. „Am venit să ne rugăm și ne rugăm nu doar la biserică, ci și acasă, ca să ne dea Dumnezeu ploaie să ni se îndrepte recoltele și să putem să supraviețuim. Nu mai e apă pentru păsări, pentru vite, pe câmp nu se mai face nimic, o să vedeți ce greu va fi la iarnă. O ploaie venită acum ar fi ultima șansă”, spune un domn, în timp ce altul, de lângă el, ieșit de la slujba specială, recunoaște că el udă grădina pentru a nu pierde legumele cultivate acolo. „Am o fântână adâncă și de acolo scot apă și ud. De la rețea nu ud pentru că vine, te amendează, te și debranșează și și costă mult. Eu mai am câte ceva prin grădină, dar acolo unde nu am udat se cunoaște pentru că nu mai e nimic. Nici buruieni nu mai sunt, e doar țărână”, povestește bărbatul.

Slujbă specială

Slujba de ieri a fost oficiată la scurt timp după ce Biserica Ortodoxă Română le-a cerut preoților din toată țara să oficieze astfel de slujbe în cadrul cărora să se roage pentru ploaie. Preotul Constantin Anițescu face însă lucrul acesta în fiecare vară secetoasă și, cel puțin în ultimii ani, rugile par să îi fi fost ascultate pentru că ploaia a venit la scurt timp, lucru remarcat și de oamenii care îi sunt alături la slujbe și care se roagă alături de el. „Seceta este cumplită și nu doar în Gorj. Afectează după cum bine vedeți nu doar zona noastră, ci toată țara și, sigur, că noi, ca orice muritor, ne gândim la ziua de mâine, pe care am dori-o mai îmbelșugată, în așa fel încât fiecare să își poate duce traiul de zi cu zi”, spunea ieri preotul, la câteva ore după slujba oficiată de acesta la Târgu Jiu venind din nou ploaia.

Părintele Anițescu îi așteaptă și azi pe enoriași la o nouă slujbă, oficiată cu ocazia Sfântului Pantelimon, ziua de sărbătoare fiind numai bună pentru noi rugăciuni menite să aducă ploaia într-o zonă în care râurile au devenit simple pâraie, deși cu un an în urmă aceleași râuri se umflau în matcă și distrugeau tot ce întâlneau în cale, aici înregistrându-se precipitații record.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: