ALERTĂ: Doar cinci donatori pe zi. Este nevoie de 30!

Numărul donatorilor de sânge în septembrie este chiar mai mic decât în august, care era considerată până acum cea mai slabă lună a anului din acest punct de vedere. Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Transfuzii Târgu Jiu, face un apel la persoanele care pot dona să îşi rupă o jumătate de oră din timpul lor pentru a face acest gest. Necesarul de sânge din spitale este mare şi de multe ori pacienţii sunt puşi să îşi roage rudele şi prietenii să doneze sânge.

Reporter: Mai vin donatori de sânge în ultima vreme?

Nicoleta Căluţoiu: Din păcate, nu. În ciuda mediatizării, a promovării inclusiv pe reţelele sociale, septembrie a început cu un număr mult mai mic de donatori în comparaţie chiar şi cu luna august, care este considerată luna cu afluenţa cea mai mică de donatori. Avem în medie cinci donatori pe zi şi mă refer la cei care nu vin să doneze pentru cineva anume. Şi astăzi, şi în alte zile, dacă depăşim 10-15 donatori pe zi cu tot cu cei care vin să doneze pentru aparţinători ai unor bolnavi care sunt în marile centre universitare. Acolo chiar nu reuşesc să primească deloc sânge până nu vin rudele, prietenii să doneze.

Reporter: Cum trimiteţi sângele?

N.C.: În fiecare zi, ambulanţele pleacă înspre Cluj, Timşoara, Bucureşti, Craiova, ca să ajutăm şi acolo cu sângele donat de aparţinători. Este important că aceştia înţeleg că viaţa pacientului depinde de unitatea de sânge donată. Din păcate, doar pe aceştia ne bazăm în ultima vreme, plus acea medie de cinci donatori pe zi care nu vin pentru cineva anume. Nu reuşim sub nicio formă să facem faţă cerinţelor spitalelor.

Rep.: Care ar fi necesarul zilnic?

N.C.: Noi am avea nevoie undeva la o medie zilnică de 30 de donatori onorifici. Poate acum că au început şcolile, se mai liniştesc treburile acasă la fiecare. Noi îi rugăm pe cei care au mai donat, pe cei care sunt sănătoşi şi pot să doneze, să îşi rupă o jumătate de oră din timpul lor pentru a dona. Chiar şi pe cei care nu au donat niciodată îi rugăm să vină să încerce, să vadă cum e, şi suntem convinşi că vor reveni.

Rep.: Ce beneficii au donatorii?

N.C.: Beneficiile s-au păstrat aceleaşi ca şi până acum. Este o zi liberă plătită la locul de muncă sau o scutire pentru elevi şi studenţi, acel pachet de tichete valorice - 7 tichete a câte 9,57 lei, reducerea pentru transportul în comun timp de o lună şi bineînţeles acel set de analize gratuite, unele dintre ele care se efectuează doar aici, la Centrul de Transfuzii Târgu Jiu. Sunt analizele pentru depistarea hepatitelor, care la noi se fac gratuit pentru cei care donează.

Vizualizări: 2,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: