Ruşeţ anunţă încă o mie de şomeri din minerit

Protest la Sind Jilţ, unde perioada de preaviz pentru cele peste o sută de persoane s-a terminat ieri. Viitorul nu sună bine pentru firmele sindicatelor, prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ menţionând că în următoarele luni toate aceste societăţi, înfiinţate pentru a rezolva problemele sociale, vor fi închise. Managerul Laurenţiu Ciurel le transmite că nu mai are bani pentru a le susţine. 

Un număr de 130 de salariaţi de la Sind Jilţ au rămas fără slujbă. Directorul firmei, Adrian Duicu, a declarat că a fost luată această decizie pentru că nu mai sunt bani. Duicu a dat asigurări că oamenii nu au protestat, ci au avut loc discuţii normale. În fapt, oamenii nu au fost doar concediaţi, dar nici nu şi-au luat banii pe ultimele două luni! La serviciu au mai rămas 213 persoane, pe un salariu minim pe economie, însă Duicu nu are certitudinea că până la sfârşitul anului firma va mai exista. „Nu avem nicio certitudine că, după luna iulie, vom mai fi pe aici. Oamenii sunt disperaţi, trăiau cu banii de aici”, a precizat Duicu. Disponibilizări au fost şi la Olservmin.

Toate firmele sindicatelor vor fi închise

Potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) Ion Ruşeţ, toate firmele sindicatelor vor avea aceeaşi soartă. Sindicatele din minerit şi energie au creat de-a lungul anilor mai multe firme la care au angajat persoane cu probleme sociale, fie persoane care au dat terenuri aflate în faţa fronturilor de lucru din Complexul Energetic Oltenia. Acum, banii pentru aceste firme prestatoare sunt tot mai puţini, contractele cu CEO fiind doar pe o perioadă de şapte-opt luni. „În felul acesta toate firmele vor fi închise, iar asta înseamnă peste o mie de oameni. Sunt vreo 500 la Olservmin, vreo 300 la Jilţ, 80 Carserv şi mai e o firmă pe la EM Rovinari care are 60 de angajaţi. Deci, rămân mulţi oameni fără un loc de muncă“, a declarat Ion Ruşeţ.

În replică, managerul Laurenţiu Ciurel a menţionat la o emisiune TV că nu poate da mai mulţi bani la sindicate. „Şi Sind Jilţ şi celelalte companii adiacente, să le spun aşa, au la ora asta un buget asigurat doar pe o perioadă limitată. I-am întrebat, ăştia sunt bani, îi împărţiţi în mod egal pe 12 luni sau rămân aşa la modul cum sunteţi plătiţi acum, dar pe opt luni şi au preferat si ia banii întregi dar pe opt luni, ca să nu facă concedieri“, a declarat Ciurel.

 „Dezbină şi stăpâneşte”

În felul acesta se urmăreşte divizarea mişcării sindicale, repetă Ion Ruşeţ. Acesta a mai declarat şi altă dată că administraţia, cu ajutorul unor lideri de sindicat precum Constantin Creţan, urmăreşte slăbirea mişcării sindicale din Gorj, în speţă FNME, şi astfel privatizarea CEO va fi mai simplu de făcut.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie  a spus că administraţia CEO este interesată să conducă după principiul  „Divide et impera”, „dezbină și stăpânește”. „Apariţia unor sindicate, dorinţa lor de a participa la discuţii, pe fondul unor acţiuni manipulatorii, pot duce la divizarea mişcării sindicale. Pericolul mare pentru CEO este privatizarea”, a spus acesta.

Prim-vicepreşedintele FNME mai spune că investitorii urmăresc în principal scăderea importanţei sindicatelor, fie prin divizare, fie prin convingerea lucrătorilor din minerit şi energie să iasă din sindicate.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: