Ruşeţ îi cere lui Ciurel să reţină cotizaţia pe stat

Încă nu are sindicat, dar cere de pe acum administraţiei CE Oltenia să reţină pe stat cotizaţia sindicală de la salariaţii care vor adera la viitorul Sindicat Mine Energie Oltenia (SMEO). Administraţia CE Oltenia refuză de câteva luni să reţină cotizaţia şi să o vireze în contul sindicatelor care îi sunt ostile. Ruşeţ este însă liderul agreat, aşa că rămâne de văzut cum şi dacă va reuşi Ciurel să aplice legea numai cu unii. Federaţia Mine Energie Oltenia are şi hotărâre judecătorească prin care obligă CE Oltenia să reţină cotizaţiile, dar nu i-a folosit la nimic, Ciurel aplicând legea bunului plac.

Ion Rușeț admite că se va folosi de decizia obținută în instanţă de foștii săi colegi de la FNME. Acesta a mai spus că după numărarea membrilor de sindicat va avea o discuție pe această temă cu conducerea CEO. “După recensământ avem mai multe posibilități, dar nu vă ascund că vom merge și vom încerca o discuție cu administrația pentru că, recunoaștem, forma cea mai eficientă pentru a colecta este reținerea pe stat”, a declarat Ion Rușeț. El a mai spus că reținerea cotizației va fi un semnal că administrația și SMEO pot fi parteneri. “Ne vom duce cu documente, rezultatul acelui recensământ, în care membrul de sindicat confirmă prin semnătură. Acesta va fi și un semnal de viitor că putem fi parteneri. După aceste semnale pozitive care au venit din partea justiției, dacă există neînțelegeri înseamnă că este rea credință”, a adăugat Ion Rușeț. Acesta a mai spus că sindicatele ce au fuzionat în SMEO mai au bani să reziste încă un an fără cotizație.

Cum au început problemele sindicatelor

Administrația CE Oltenia a decis, anul trecut, să nu mai rețină, pe stat, cotizația de membru de sindicat, dând o altă interpretare articolului din Contractul de Muncă referitor la acest subiect. Prima decizie a instanței, prin care Directoratul CE Oltenia trebuie să rețină și să vireze cotizația sindicală, a fost dată în august, prin ordonanță președințială, dar ea nu a fost pusă în aplicare de companie.

În 27 ianuarie 2014, Tribunalul Gorj a admis acțiunea sindicatelor și a dispus anularea articolului 19 al hotărârii 51 din 5 iulie 2013 a Directoratului CE Oltenia, referitor la încasarea şi virarea lunară a cotizaţiei de încasat. Decizia nu este definitivă. Ulterior, în presă au venit opinii dintre administrație cum că această decizie nu schimbă cu nimic situația deoarece Directoratul a mai dat o hotărâre schimbând, din nou, modul de strângere a cotizației, iar noua hotărâre nu a fost atacată.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: