Ruşeţ spune că e colonel la vedere, nu sub acoperire

Demisia lui Ion Ruşeţ de la şefia Federaţiei „Univers” a venit chiar în ziua în care un alt lider, Constantin Creţan, îi cerea acestuia să se deconspire, figurând colonel pe aceeaşi listă cu jurnalistul Robert Turcescu. „Nu am nicio treabă cu serviciile“, spune Ruşeţ. Surse de la Sovata, acolo unde liderii din "Univers" au o serie de şedinţe în aceste zile, spun că în cearta liderilor sindicali s-au folosit cuvinte grele, precum "turnătorule" şi "proxenetule". Ruşeţ nu a confirmat însă schimbul acesta de replici.

„Mi-am dat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Federației Univers și nici președinte de onoare la Sindicatul Mine Energie Turceni nu mai sunt, asta după ce am văzut poziția dumnealor față de mine. În ceea ce privește problema cu colonelul, vreau să spun categoric că nu am nicio problemă de colaborare cu vreun serviciu secret nici înainte de 1989 și nici după. Nu am fost retribuit sau salarizat de un astfel de serviciu, am doar gradul militar de colonel în rezervă pentru că am absolvit cursuri superioare. Am o facultate, am terminat un master și am absolvit Colegiul Național de Apărare chiar pe un curs de securitate și bună guvernare, curs pe care îl fac parlamentarii, miniștrii și ofițerii în rang superior, de la colonel în sus”, spune Rușeț.

Crețan nu-l crede

Condamnat la închisoare pentru mineriade în care a participat alături de Cozma și Rușeț, Crețan spune că un lider ca Rușeț nu avea cum să devină colonel într-un timp atât de scurt, indiferent de facultățile și Colegiile pe care le-ar fi absolvit, singura sa explicație fiind o colaborare cu „serviciile”.

„Mai țineți minte că și Turcescu l-a luat pe NU în brațe și a negat totul ani de zile, până acum, deși era cap de listă acolo unde apare și Rușeț. Păi ce a făcut Rușeț să devină colonel într-un timp atât de scurt? A salvat Gorjul de la pieire? Vă spun că era soldat, ca și mine, la mineriada din 1999. Asta se regăsește în baza rechizitoriului în care eu am fost condamnat la închisoare pentru mineriade, iar el nu. Un coleg de-al nostru, Ciontu, Dumnezeu să-l ierte, a murit în pușcărie pentru că a luptat pentru drepturile minerilor, iar Rușeț din soldat a devenit colonel în câțiva ani. Normal că nu l-au plătit serviciile, i-au dat grade în schimb. Dacă ar avea bun simț s-ar retrage definitiv pentru că a făcut numai rău mișcării sindicale. Și Condescu a făcut rele, dar a avut și bune, față de el. Era lăcătuș vagonetar când a intrat în mișcarea sindicală, iar acum e colonel. Eu, Cozma și Ciontu am făcut pușcărie pentru subminarea puterii de stat, iar el, care, teoretic, era la fel ca noi, a devenit colonel. Cum vi se pare asta?”, întreabă, retoric, evident, Crețan.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: