Ruşeţ vorbeşte de o derogare de opt ani

O delegaţie a Complexului Energetic Oltenia, condusă de managerul Sorin Boza, este în aceste zile la Bruxelles, pentru discuţii cu comisarul pe Energie. Un subiect care va fi luat în discuţie este acela că termocentralele nu se pot încadra în termenul de 2021 pentru respectarea noilor norme de mediu, impuse anul trecut. Realizarea investiţiilor necesare durează între 6 şi 12 luni pentru un grup energetic, timp în care acesta trebuie oprit. CE Oltenia nu poate opri mai multe grupuri în acelaşi timp.

În timp ce directorul Boza vorbea de o derogare de patru ani, iar secretarul de stat Vişan de trei ani, consilierul Ion Ruşeţ vorbeşte chiar de un necesar de timp de opt ani. „Se impune o derogare pentru 3, 5, 8 ani. A ne conforma acestor cerinţe înseamnă să scoatem din funcţiune fiecare grup câte 6-12 luni. Nu putem opri mai multe grupuri deodată. Nu numai guvernul României va cere derogări, va cere şi Polonia”, a spus Ion Ruşeţ la Radio Infinit.

Acesta a spus că energia pe bază de cărbune s-a dovedit extrem de importantă în ultimii ani. „Noi am demonstrat şi în cursul verii, şi anul trecut, şi în această iarnă că ţara se poate bizui pe energia pe bază de cărbune. Când au nevoie de noi, nu ne mai critică nimeni. Nici nu ne laudă, dar nu ne mai critică. Dacă ar fi fost ceva probleme în această perioadă, ar fi fost critici peste tot”, a mai spus Ruşeţ, menţionând că luni CEO lucra cu nouă grupuri, livrând în sistem circa 2.100 MWh. (A.A.)

Vizualizări: 1,764

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: